Kupoholičarske vesti
20.03.2010.

Zara - Od Beograda skuplje samo u Londonu i Moskvi

 

zara-cene-beograd-evropaI ove godine smo tokom rasprodaja garderobe prošli lošije nego kupci u Evropskoj uniji. Iako su se prodavci u Srbiji, a naročito u velikim gradovima, utrkivali ko će privući više potrošača, a radnje bile upadljivo izlepljene pozivima za kupovinu do „poslednje krpice”, prava sniženja i rasprodaje još nismo videli. Jer, kod nas su često te snižene cene u stvari na nivou regularnih cena u prodavnicama garderobe u EU.

U Barseloni su, na primer, do pre nekoliko nedelja u „Zari” cene išle dole i do 80 odsto. Sakoi su sa 45 sniženi na desetak evra, majice koje su zimus stajale 10 i 15, pale su na dva ili tri evra, dok su večernje haljine mogle da se pazare za samo šest evra. Muške kožne jakne koštale su tridesetak, farmerke najviše 15, a košulje od 10 do 15 evra. Zalihe prošlogodišnje kolekcije planule su pred stampedom kupaca koji već znaju da u vreme rasprodaja mogu da se snabdeju kvalitetnom garderobom za sledeću sezonu.

Na osnovu kojih kriterijuma se onda formiraju cene kod nas i o kakvim je popustima reč, „Potrošač” je pitao nadležne u „Delta sportu” u čijem sistemu posluje i „Zara”.

– „Zara” je deo španske Inditeks grupacije koja formira cene za ceo svet. I mi kao i ostale radnje u svetu dobijamo cene od njih i to izražene u dinarima. Politika formiranja cena u Inditeksu je takva da postoji nekoliko nivoa cena za zemlje u Evropi – kažu u „Delta sportu”.

Najniže cene su tako u Španiji kao zemlji porekla i Portugalu, jer su lokacijski najbliži što smanjuje troškove transporta…

– U taj prvi nivo najnižih cena spada i Grčka, jer je to prva strana zemlja u kojoj je Inditeks otvorio „Zaru” i postoji strateški interes kompanije za formiranje takvih cena. U drugi nivo ulaze zemlje Evrope koje su članice Evropske unije i nemaju carinu, a cene su za 20 do 25 odsto veće u odnosu na cene u Španiji, Portugalu i Grčkoj – kažu naši sagovornici.

Kako se navodi Srbija spada u grupu zemalja koje imaju treći nivo cena i to su zemlje van evro zone koje i dalje imaju carinu. U našoj zemlji su za pet procenata veće u odnosu na cene u zemljama drugog nivoa.

Postoji i četvrti, najskuplji nivo i u tu grupu spadaju Velika Britanija i Rusija, gde su Inditeksovi brendovi najskuplji.

Kada se određuju cene, ipak se vodi računa i o kupovnoj moći pa su tako za dečju „Zara” kolekciju u rangu drugog nivoa, odnosno niže od evropskih, a to se odnosi i za delove „bejzik” kolekcija.

– Na cene ipak najviše utiče činjenica da Srbija i dalje plaća carinu. Kada su carinske stope nedavno smanjene, korigovane su i cene u „Zari „odnosno Inditeksovim brendovima.

Rasprodaje su kažu usklađene svuda u svetu. Nivoi sniženja su svuda isti, a zavise od mnogobrojnih faktora – od nivoa zaliha pa do vremenskih uslova.

U Srbiji postoje dve sezonske rasprodaje – u junu i decembru (zimska i letnja). U okviru sezonskih rasprodaja postoje tri kruga sniženja – prvi je do 25 odsto, drugi do 50 i treći do 70 procenata.

– Tako majice u dečjoj „Zara” kolekciji možete kupiti kao i svuda u svetu za nekoliko evra, konkretno cene su snižene toliko da majica u poslednjem krugu rasprodaje košta 199, a duks 299 dinara – ističu nadležni u ovoj kompaniji.

Izvor: Politika, Autor I. A. – J. A.