Kupoholičarske vesti
19.07.2010.

„Grand kafa“, „intermeco“ i „don kafe“ po staroj ceni

Aleksandar Poznanić, direktor marketinga u poslovnom programu kafe „Droge Kolinske“ u čijem sastavu su „bar kafe“ i „grand kafa“, objašnjava da u poređenju sa malim lokalnim proizvođačima koji nabavku sirove kafe obavljaju na nedeljnom ili polumesečnom nivou, veliki sistemi sirovu kafu kupuju za duži period.

- Zahvaljujući tome, naše rezerve su dobro pokrivene, zbog čega trenutno nemamo u planu da korigujemo cene naših proizvoda. Do korekcija bi eventualno moglo doći ako bi u momentu kada potrošimo zalihe ova situacija na svetskoj berzi bila nastavljena. Ali o tome je još rano govoriti, pogotovo što očekujem da će se cene kafe na berzama stabilizovati - kaže Poznanić.

O korekciji cena ne razmišljaju ni u „Intermeco kafi“ jer objašnjavaju da ne samo što imaju zaliha za duži period već poseduju i svoje plantaže kafe u Brazilu i Africi.

- Ako se tome doda da smo mi kompanija koja ne daje novac za marketing, onda je jasno da nemamo nikakvu potrebu da podižemo cene. Poskupljenje se može desiti samo u slučaju velikog skoka kursa dolara ili evra, a to zasad nije izgledno - kaže za „Blic“ Dragan Erić, vlasnik „Intermeco kafe“.

O promeni cena kafe ne razmišljaju ni u kompaniji „Štraus Adrijatik“, koja proizvodi „don kafu“.

Srbija po potrošnji kafe spada u srednji red zemalja, a godišnja potrošnja iznosi četiri kilograma po glavi stanovnika. Ova brojka bi zbog krize, međutim, ove godine mogla biti manja. Prema podacima proizvođača, potrošnja tradicionalne i instant kafe od početka krize nije se menjala, ali je zato potrošnja filter i espreso kafa u ugostiteljskim objektima u padu 20-30 odsto.

- Srbija je ranije uvozila oko 32.000 tona kafe godišnje. Procene od početka ove godine do danas pokazuju da će u 2010. biti uvezeno oko 25.000 tona kafe - kaže Erić.

Nenad Vujović, načelnik odeljenja Poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane biljnog porekla, kaže da je kafa koju pijemo zadovoljavajućeg kvaliteta.

- Tokom 1.000 kontrola u prethodnom periodu izrekli smo 19 kazni zabrane prometa jer smo u 11 slučajeva utvrdili da je kafi istekao rok, dok su kod ostalih na ambalaži bile nepotpune deklaracije. To znači da su nepravilnosti neznatne - kaže Vujović.

 

Izvor: Blic | M.Š.