Dešavanja & Promocije
27.06.2011.

Dijamant | Građani Beograda, Subotice i Niša imaju višak kilogarama

Rezultati istraživanja pokazuju da se trećina ispitanika izjasnila da se uopšte nije ugojila u poslednjih pet godina, trećina kaže da se ugojila do pet kilograma, dok je najmanje onih, njih 10 odsto, koji su se ugojili više od 10 kilograma.Polovina anketiranih  ima tri obroka dnevno,  a kao najvažniji obrok Beograđani su najčešće navodili doručak za razliku od anketiranih sa Palića i Niša kojima je ručak glavni obrok.

Kada je u pitanju idealno zdrav obrok, gotovo svi ispitanici se slažu da su to salata i riba koja sadrži omega 3 masne kiseline, a na pitanje koliko često imaju idealno zdrav obrok, njih 30 odsto se izjasnilo da je to češće od jednom nedeljno. Među anketiranim građanima koji makar jednom nedeljno na meniju imaju ribu i salatu prednjače anketirani iz Beograda. Građani Niša, kako je ovo istraživanje pokazalo, na trpezi imaju ribu i salatu ređe nego jednom nedeljno. Da bi se povećao unos esencijalnih omega-3 masnih kiselina, pored ribe, u ishrani se mogu koristiti savremeni funkcionalni prehrambeni proizvodi poput Omegol ulja i margarinskog namaza.

Rezultati ankete pokazuju da pri kupovini namirnica, čak 49 odsto ispitanika najčešće ne obraća pažnju na nutritivnu vrednost namirnica koja je istaknuta na ambalaži. Među onima koji ne poklanjaju pažnju na nutritivnu vrednost namirnica najviše je ispitanika sa Palića, dok anketirani iz Beograda ipak obraćaju pažnju na ove vrednosti. Takođe, većina anketiranih, njih čak 45 odsto, ne obraća pažnju na to da li namirnice koje kupuju sadrže transmasne kiseline iako ova vrsta kiselina dovodi do gojaznosti, podiže nivo lošeg holesterola i triglicerida što utiče na razvoj ateroskleroze i njenih posledica – koronarne bolesti, šloga, oboljenja perifernih arterija.

Na pitanje koje od namirnica moraju imati u svakodnevnom obroku, od ponuđenih odgovora, većina anketiranih se izjasnila da to moraju biti: voće (63 odsto), beli hleb (54 odsto), krompir (52 odsto), zeleno i žuto povrće (50 odsto) i belo meso ili riba (49 odsto). Upoređujći rezultate sa gradovima u kojima žive, uočava se da anketirani iz Niša češće od ostalih konzumiraju beli hleb, krompir, crveno meso i gazirane sokove. Za razliku od njih, anketirani iz Beograda češće od drugih na svom jelovniku imaju integralni ili crni hleb, belo meso ili ribu, voće i zeleno i žuto povrće.

Na pitanje šta u najvećoj meri utiče na njihovu trenutnu kilažu, 31 odsto anketiranih je odgovorilo da su to količina obroka, dok 25 odsto za višak kilograma krivi nedovoljnu fizičku aktivnost. Rezultati istraživanja pokazuju da čak 66 odsto ispitanih građana u Beogradu, Subotici i Nišu nema nikakvu fizičku aktivnost ili je ima samo jednom nedeljno.  

U cilju propagiranja zdrave ishrane Dijamant u ponudi ima Omegol funkcionalnu liniju  koju čine Omegol ulje i maragrinski namaz, a čiji dnevni unos može da zadovolji dnevne potrebe unosa omega- 3 masnih kiselina.

dijamant_istrazivanje