Dešavanja & Promocije
25.10.2010.

55. međunarodni beogradski sajam knjiga

Izlagački koncept: ove godine, 55. međunarodni beogradski sajam knjiga organizuje se po konceptu koji je prošle godine, kada je prvi put primenjen, pokazao brojne prednosti, kako za izlagače tako i za posetioce. Savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača koncipirani su po izložbenim celinama. Ovim konceptom razdvojeni su izdavači od knjižara, a on podrazumeva i pregledniju sajamsku prezentaciju i veći izložbeni prostor.

hali 1 Beogradskog sajma, pored zemlje počasnog gosta, nalaziće se domaći i strani izdavači - isključivo sa sopstvenim izdanjima. 
Domaći i strani izdavači, distributeri i knjižare nalaziće se u parteru hale 4 (bivša hala 14), dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige.
Državne institucije i ustanove svoju izdavačku produkciju i projekte predstaviće uhali 1a (bivša hala 5). 
Nacionalne prezentacije i strani izdavači, izdavači koji za osnovnu delatnost imajuobrazovanje, izdavači školske i stručne literature nalaziće se u hali 2a.

Na površini od 31.055 bruto kvadratnih metara, predstaviće se preko 800 izdavača iz zemlje i inostranstva.

Tema: Svi naši jubileji
U ovoj godini knjige i jezika, jubileji su prilika za podsećanje na slavne pisce i njihova dela koje bezvremeno povezuju niti sadašnjeg trenutka sa iskustvima prošlosti. Uspomenom na njih, pruža se istovremeno i šansa svakoj generaciji da preispita opus i život svakog autora i njegovo mesto u zajedničkom identitetu.

Moto: Pamet u glavu
Ovogodišnji slogan je dobronameran predlog čitaocu da se izmesti sa poprišta svakodnevnih medijskih ataka na njegova čula, svest i ukus, i da uzme – knjigu u ruke.

Otvaranje Sajma knjiga: sajam će otvoriti Laslo Vegel, najznačajniji pisac savremene mađarske i srpske književnosti. Vegel je prozni i dramski pisac, esejista, kritičar rođen u Srbobranu 1941. godine. Književnu karijeru započeo je 1965. godine, od kada je intenzivno prisutan u literaturi bivše Jugoslavije. Najpoznatiji romani su Memoari jednog makroa (1967), Dupla eksplozija (1983),Pareneza (1987), Novosadska trilogija, Exterritorium (2000), knjige esejaVitgenštajnov razboj (1993), Judita i druge drame (2005). Romani i eseji Lasla Vegela prevedeni su na više evropskih jezika. 
Vegel je dobitnik nekoliko nagrada, među kojima i najprestižnije priznanuje u Mađarskoj, regionalnu Pulicerovu nagradu (2005) i Nagrade Košut (2009).

U ime zemlje počasnog gosta Sajam će pozdraviti Osa Lind (1958.) švedska književnica za decu. Osa Lind je godinama radila kao novinar, ali se posvetila pisanju dečjih knjiga. Živi i radi na ostrvu u arhipelagu između Švedske i Finske. Njene knjige su duhovite, dirljive i navode na razmišljanje, postavljajući često velika pitanja. "Želim da pišem knjige koje mogu da se koriste, stručne knjige koje ne lažu, bajke koje mogu da se čitaju ili slušaju više puta", kaže književnica. Za knjigu Peščani vuk (2002) dobila je najprestižniju švedsku nagradu za dečiju i omladinsku književnost Nils Holgerson. Ova knjiga je objavljena i u Srbiji.

Svečano otvaranje je u ponedeljak, 25. oktobra u 18 h u hali 1 Beogradskog sajma.

Zemlja počasni gost: Švedska. Ova zemlja će se predstaviti projektom "Glasovi Švedske". Nosilac projekta je Ambasada Švedske u kooperaciji sa Švedskim savetom za kulturu i Švedskim institutom. Pored predstavljanja savremene izdavačke produkcije, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, Švedska će predstaviti stotine naslova iz oblasti beletristike, dokumentarne i dečije književnosti, od kojih su mnogi prevedeni i na srpski jezik. Pored mnogih poznatih švedskih pisaca, sadržajan i zanimljiv program zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga obogatiće prisustvo belgijske književnice za decu i ilustratorke Kiti Krauter, ovogodišnje dobitnice najveće svetske nagrade za književnost za decu "Astrid Lindgren".

Izdavači iz inostranstva: pored Švedske kao zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju izdavači iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Izraela, Brazila, Irana, Angole, Hrvatske, BIH, Republike Srpske, Crne Gore, a prvi put se pojavljuju izdavači iz Slovačke i Holandije.

EUNIC: zajednički nastup na 55. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga imaju kulturni centri i instituti iz zemalja Evropske unije u Beogradu - Helenski fond za kulturu, Austrijski kulturni forum, Francuski kulturni centar, Gete institut, Institut Servantes i Italijanski institut za kulturu. Oni će četvrti put za redom sačiniti poučan i zabavan program kako bi publiku još bolje upoznali sa zemljama i kulturama koje predstavljaju. EUNIC čine Instituti za kulturu država Evropske Unije koji među sobom stvaraju mreže ostvarujući uspešne saradnje. Njegov cilj je da poboljša i širi kulturnu raznolikost i razumevanje među evropskim društvima i da učvrsti međunarodni dijalog i kulturnu saradnju sa zemljama van Evrope.

Forum Sajma knjiga: ove godine biće organizovano četiri tematske konferencije o pitanjima profesionalnog izdavaštva u Srbiji, razvojnih strategija u nastajanju i predstavljanju knjige, kao i aktuelnih kulturnih fenomena. Uz učešće pisaca, urednika, izdavača, univerzitetskih profesora, novinara, očekujemo vruće teme i moguće polemike.

Teme Foruma Sajma knjiga:

  • KULTURA, TRADICIJA I MEDIJI: KAKO OBELEŽAVAMO JUBILEJE
  • KNJIŽEVNOST, POZORIŠTE, FILM: KAKO (NI)SMO EKRANIZOVALI SRPSKU KNJIŽEVNOST
  • BLOG, ČET, FEJS: DESTRUKCIJA ILI REKONSTRUKCIJA JEZIKA
  • UDŽBENIK, BIBLIOTEKA, WEBLIOTEKA: UČENJE I INTERNET

Ćaskaonice: popodnevni razgovori s piscima različitih poetika iz zemlje i regiona - modernih klasika, autentičnih desperadosa, rokera i blogera odvijaće se svakog sajamskog dana. Sa Aleksandrom Glovacki razgovaraće Jelena Lengold, Oto Oltvanji, hrvatska TV zvezda i pesnik Aleksandar Stanković, Boris Dežulović, Ljubica Arsić, Ivana Sajko, Olja Savičević Ivančević i mnogi drugi...

Pesnički maraton: ovogodišnje iznenađenje sajma knjiga su dva sajamska maratona, petočasovni pesnički maraton u čast Laze Kostića koji će predstaviti uzbudljive poetske prakse više generacija pisaca od Vladimira Kopicla i Slobodana Tišme do Zvonka Karanovića i Minje Bogavac, i maraton kratke priče koji se organizuje u saradnji sa Festivalom kratke priče "Kikinda Šort" - dugo putovanje kroz kratku priču sa pedesetak pisaca iz pet evropskih zemalja.

Strip radionice: na Sajmu knjiga i ove godine biće otvorena strip radionica u kojoj će se strip ponovo sresti sa knjigom, filmom i drugim medijima. Čuveni strip autor Darko Macan održaće seriju radionica o stripu, a teme predavanja biće Tin-tin, Hugo Prat, kapetan Nitrat, Skot Pilgrim i mnogi drugi strip junaci.

Agora - diskusije i paneli: Predavanje o srpskom postmodernizmu održaće Ala Tatarenko, ukrajinska slavistkinja beznadežno zaljubljena u srpsku književnost. U panel diskusiji na temu razvoja hrišćanstva, kojom Sajam knjiga kreće u susret proslavi 1700-te godišnjice donošenja Milanskog edikta učestvovaće autor knjige "Konstantin Veliki - nadmoć hrišćanstva" prof. dr Radivoj Radić i prof. dr Vladeta Jerotić. Već tradicionalni program "Šetnja kroz roman" povešće čitaoce u pitome predele Umbrije i Toskane jednim starim citroenom sa Miletom Prodanovićem i njegovim romanom "Ultramarin". Razgovor na temu "Književnost domaća i jezici strani" ugostiće prevodioce sa srpskog i najprevođenije domaće pisce. U znak sećanja na pesnika i prevodioca Vojislava Despotova održaće se prigodan program kojim će se obeležiti šestdeset godina od njegovog rođenja i decenija od smrti.

Šesti godišnji susret bibliotekara: tema ovogodišnjeg susreta bibliotekara Srbije je "Ko čita pobeđuje! – saradnja biblioteka, izdavača i medija na promociji čitanja knjiga".

Izložbe:

  • Putujuće pozorište Ljubomira Simovića – Muzej pozorišne umetnosti Srbije
  • Aversi i Versi, pisci na novčanicama evropskih država – autor Pop D. Đurđev
  • Crna knjiga, izložba i performans – Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Led art-Ark klinika iz Novog Sada
  • Drevni put svile, predmeti iz kolekcije Britanskog muzeja i muzeja u Ksianu, među kojima su zanimljive Suzane, umetnički vez iz Uzbekistana
  • Kultura ćirilice, ćirilična azbuka tipografski pripremljena za upotrebu u savremenim informatičkim tehnologijama
  • Dani ćirilice, najlepši dečiji radovi prispeli na konkurs povodom "Dana ćirilice" koji se već devet godina organizuju u Bavaništu
  • Bibiana, internacionalna kuća umetnosti za decu iz Bratislave, koju je organizovalo Ministarstvo kulture Slovačke, predstaviće 60 knjiga ilustracija za decu.

Najveći festival savremene srpske književnosti: najavljeno je učešće većine vodećih savremenih srpskih pisaca u okviru programa na štandovima svojih izdavača.

Školski dan: 28. oktobar 2010. - sajamski dan posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora. Izdavači pripremaju poseban sadržajan program namenjen đacima, studentima i profesorima.

Nagrade Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:

  • Izdavač godine
  • Izdavački poduhvat godine
  • Dečija knjiga

Pored tradicionalnih nagrada za izdavaštvo biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Otvorena knjiga: poslednjeg dana Sajma knjiga ambasador Švedske, zemlje počasnog gosta 55. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, svečano će predati Otvorenu knjigu predstavniku zemalja portugalskog govornog područja, Portugaliji, Brazilu i Angoli, koje će biti počasni gosti 56. međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2011. godine.

Radno vreme Sajma knjiga: od 10 do 20h. Prvog dana, 25. oktobra, radno vreme je od 15 do 20h.

Ulaznice: cena pojedinačne ulaznice je 250, a za grupne posete 150 dinara. Cena parkinga je 100 dinara na sat, maksimalno 500 dinara.