Novogodišnja sujeverja
Preporuke koje slede predstavljaju zapravo najčešća verovanja naroda bliskih našoj kulturi. Radi se o nekim pravilima ponašanja koja važe samo 31. decembra i 1. januara, a za koja se veruje da će u narednoj godini doneti sreću ili nesreću.
 
Zanimljivosti, a ne činjenice!
 
OBAVEZNO JE:
 
Ljubljenje dragih ljudi – U ponoć obavezno izljubite sve drage osobe. To je garant da će bliske i duboke emotivne veze koje sa njima imate trajati i u narednoj godini.
 
Zalihe i novac – Veruje se da Novu godinu treba dočekati sa dosta (čak i pomalo previše) hrane u ostavi i frižideru. Uz to – u svaki novčanik koji imate u kući, posebno one koje redovno upotrebljavate, stavite novac. To je predostrožnost i znak da će sledeća godina teći u blagostanju.
 
Platite račune i vratite dugove – Sve račune platite pre praznika i 1. januar dočekajte „čisti“... Isto važi i za dugove koje eventualno imate prema poslovnim partnerima, dragim ljudima i sl.
 
Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći – Slično našim običajima prilikom Božića (položajnik), važno je i ko će vam za Novu Godinu, a nakon ponoći, prvi ući u kuću. Ovo je važno stoga što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini. 
 
Jelo – poželjno je za novu godinu jesti prasetinu i kupus. Naravno i to ima svoje uporište u narodnim verovanjima. Za razliku od recimo – krave – koja je prilično mirno biće i ne mrda baš mnogo – prase je dinamična životinja. Stoga se veruje da će oni koji za Novogodišnje veče jedu prasetinu – napredovati u idućoj godini. Kupus? Nema neki naročit razlog za njega- verovatno se prosto radi o tome što dobro ide uz prasetinu.
 
Posao – uradite nešto malo na prvi dan Nove Godine, iako je praznik. To znači da će biti posla u narednoj godini, a zašto se radi malo 1. januara – pročitaćete u nastavku ovog teksta.
 
Odeća – Dobro je na Novogodišnje veče obući nešto novo, jer to znači da ćete se ponavljati i u Novoj. Isto tako – crvene gaćice se smatraju srećnim – jer simbolizuju sreću u ljubavi.
 
Otvorite vrata i prozore i pravite što više buke – vrata i prozori se otvaraju u ponoć, kako bi stara godina što lakše „otišla“ i ustupila svoje mesto novoj. Bukom terate zle duhove – pa se bolje pobrinite da bude što jača...
 
Bebe – rođene 1. januara smatraju se „decom sreće“
 
 
NIKAKO NEMOJTE:
 
Propustiti da čestitate dragim ljudima – Smatra se da će Vam u tom slučaju Nova Godina doneti emotivnu hladnoću i distancu.
 
Ne pozajmljujte novac – Ni 31. decembra ni 1. januara, jer takvo započinjanje godine predskazuje 12 meseci materijalnih problema.
 
Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara – Ništa znači bukvalno ništa! Ovo važi čak i za đubre. Doslovno baš ništa ne sme da napusti vaš dom prvog dana u godini...Doduše, ovo pravilo je fleksibilno i zavisi od kulture i sklonosti. Dok se u nekim kulturama smatra da je u redu da se iznose stvari 1. januara, ako se prethodno nešto unese u kuću, u drugim smatraju da nije dobro čak ni istresati tepihe tog dana. Čime ćete se od ova dva upravljati – odlučite sami.
 
Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći ne bi trebalo da – bude žena, jer se smatra da to donosi nesreću. Isto tako, baksuzom se smatra ako osoba koja prva uđe u kuću ima plavu ili crvenu kosu... Naravno - ovo ipak ne znači da treba da izbacite plavokosog rođaka ili dobru prijateljicu koji vam dođu na žurku nakon ponoći 
 
Hrana koja nije poželjna – Lošim znakom se smatra da na prvi dan nove godine jedete piletinu ili ćuretinu. Razlog ovom verovanju je što se domaće ptice u dosta kultura smatraju „prljavim“ ... Shodno tome se veruje da „prljavštine“ koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cele godine. U suštini – ta „prljavština“ je zapravo simbol siromaštva i lošeg materijalnog stanja.
 
Posao – Smatra se da (iako kao što smo pomenuli treba uraditi neku sitnicu u vezi sa poslom) nije dobro raditi previše 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspešna.
 
Pranje – nemojte prati veš niti sudove 1. januara. U nekim kulturama postoji verovanje da ako na ovaj dan perete – to znači da će neko iz kuće „nestati“ u sledećoj godini.
 
Lomljenje, razbijanje, plakanje – Pazite da prvog dana nove godine nešto ne razbijete ili ne slomite, jer se i to smatra lošim znamenjem. Isto tako - izbegnite plakanje prvog – jer se i u tom slučaju smatra da će vas ova aktivnost pratiti cele nove godine.
 
Vreme – kada se probudite u prvom jutru nove godine – pogledajte kroz prozor kakvo je vreme. I za vreme postoje duboko ukorenjena sujeverja:
Ukoliko vetar toga dana duva sa juga – znači da će naredna godina biti dobra i bogata.
Ukoliko vetar duva sa severa – cela godina će biti hladna i sa lošim vremenom.
Ukoliko pak duva sa istoka – godina će doneti nestašice i nevolje.
Ukoliko vetar duva sa zapada (ovo je najčudnije) – biće dovoljno ribe i mleka, ali će jedna važna svetska figura umreti.
Ukoliko vetra 1. januara uopšte nema – čeka nas vesela i bogata godina.
 
 
Izvor: dormeo.rs