Saveti za dobru kupovinu
23.05.2016.

Kupovina obuće: Birajte pametno i ne zanemarujte udobnost

Pripadnice lepšeg pola uglavnom još od ranog detinjstva jedva čekaju da porastu kako bi nosile štikle, a kasnije, kada stasaju u devojke i žene, obuća im je prava opsesija, za koju ne žale da potroše poslednju paru.

Mnoge dame često su spremne da hodaju u tesnoj, neudobnoj, ali modernoj obući, sa izgovorom da će ih razgaziti, a gube iz vida da je glavni uslov za zdravlje nogu - udobna obuća.

To je važnije od njene lepote, što je bilo kome od nas teško da prihvatimo. Da bismo uskladili želju za modnim trendovima i sačuvali zdrava stopala, važno je znati kada i gde se koja obuća nosi. Ona za svakodnevne prilike trebalo bi primarno da bude udobna!

 

Retko ko razmišlja da dugoročno nošenje neodgovarajućih cipela, koje nogu sputavaju, prstima ne daju prostor, stežu ih i menjaju prirodan položaj tela, kao što to čine štikle, može da prouzrokuje brojne zdravstvene probleme – krivljenje kičme, što izaziva bol u leđima i vratu i glavobolju.

Srećom, postoje inovativni dodaci - udobni anatomski ulošci od memorijske pene  koji su pravo rešenje za obuću koja pravi probleme pri nošenju.

Takođe, kod potpuno ravnih đonova patika ili baletanki možete pomoći svojim stopalima tako što ćete petu izdići i dovesti ih u odgovarajući položaj pomoću silikonskih instant uložaka  koje takođe možete poručiti u našem Super Shop-u.

Istraživanja pokazuju da čak 80 posto odraslih ima probleme sa stopalima: ravne tabane, čukljeve, urasle nokte.

Visoke potpetice poseban su problem. Mnoge žene su zbog njih uganule gležanj, pukla im je tetiva ili su pale, što je prouzrokovalo dodatne probleme kao što su lomovi članka na ruci, povrede kolena i slično.

Pripadnice nežnijeg pola zarad lepote spremne su na sva iskušenja i teško se odriču omiljene obuće. Od dve hiljade ispitanih osoba, 37 odsto je reklo da je spremno da hodaju u neudobnim cipelama ako su moderne, a 17 posto muškaraca kupuje obuću koja nije odgovarajuća.

Što je štikla viša, veći je nagib tela napred, zbog čega se žene moraju naginjati u suprotnom smeru da bi nadoknadile neprirodan položaj. Zato kukovi nisu ravni, što stvara teret na kičmi. Ukoliko se takva obuća nosi u dužem vremenskom periodu, neizbežni su problemi sa nogama, koji nimalo nisu bezazleni. Prvi simptomi su osećaj trnjenja i žarenja u stopalima i bol.

Istraživanja pokazuju da su najčešći problemi koje uzrokuju previsoke potpetice: žuljevi, ispucane pete, kurje oči, ogrubela koža, urasli nokti, atletsko stopalo, čukalj, problemi sa zglobovima, artritis. Znači, pravilan odabir obuće od krucijalnog je značaja. Za svaki dan trebalo bi birati obuću sa zaobljenim vrhom i idealnom potpeticom do pet centimetara.

Naravno, to ne znači da je potrebno da se odreknemo štikli, koje nogu čine izazovnijom i elegantnijom, a držanje tela je dostojanstvenije. Ali, važno je imati meru i nositi ih u određenim, svečanim prilikama. Uske cipele sa visokom potpeticom i šiljastim vrhom ne bi trebalo nositi svakog dana, jer one narušavaju cirkulaciju krvi u nogama, izazivaju pojavu žuljeva i čukljeva.

Izvor: hellomagazin.rs