Saveti za dobru kupovinu
24.04.2014.

Saveti za sigurnu online kupovinu

Broj online prodavaca raste svake godine, a prethodne godine je povećan broj mobilnih korisnika. Postoji studija koja pokazuje da, posebno pred užurbane dane pred praznike, raste broj online kupovina.

Zahvaljujući dobro opremljenim online prodavnicama, potrošači mogu da kupuju bez stresa u bilo koje doba dana ili noći, a njihovi pokloni će im biti isporučeni. 
 
Veliki broj sajber kriminalaca pokušava da iskoristi ovaj nadolazeći entuzijazam pri kupovini. Tim povodom Kompanija Kaspersky je napravila listu najbitbijih stvari kojih se treba pridržavati kako bi kupovina bila sigurna. 
 
Savet 1: Zaštitite kompjuter 
 
Ovaj savet nije samo u vezi sa onlajn kupcima - već sa svim korisnicima Interneta. Niko ne bi tebalo da pristupa Internetu bez osnovnog nivoa zaštite. To obuhvata bar firewall i ažurirani skener virusa kao i potpuno ažurirani operativni sistem. 
 
Savet 2: Čuvajte se pogodbi 
 
Onlline kupovina nije samo pogodna: takođe vam može uštedeti i dosta novca. Alati za pretraživanje cena lako pomažu korisnicima da pronađu najbolju cenu na Internetu štedeći im na taj način i vreme i trud traganja po prodavnicama. Ipak bi trebalo biti oprezan; onlajn prodavnice imaju samo virtuelni prag. To znači da se potencijalni kupci moraju osloniti na informacije o ceni, vremenu isporuke i kvalitetu proizvoda koje su im obezbedili prodavci. Najoprezniji treba biti kada pronađete neverovatno dobru ponudu. Ako na primer vidite novi iPhone 5 (koji kod najvećeg broja prodavaca košta oko 700 evra) koji košta samo 200 evra, trebalo bi da budete sumnjičavi. Pažljivo proverite svaku takvu ponudu. 
 
Savet 3: Skinite masku sa lažnih veb sajtova 
 
Kako možete biti sigurni da jako niska cena nije samo dobra cena? Ovo se može uraditi veoma brzo. Hakeri često pribegavaju pravljenju lažnih sajtova kako bi obmanuli kupce. To rade tako što kopiraju dizajn sajtova sa reputacijom i kreiraju lažni veb sajt. Zatim pokušavaju da navedu kupce na ove sajtove sa ciljem da uzmu njihove podatke. Zbog ovoga bi uvek trebalo proveriti na kojem se sajtu tačno nalazite i posebno obratiti pažnju na podatke koje ostavljate. 
 
Kada koristite online prodavnice uvek treba proveriti kontakt informacije dotičnog operatera. Ako sajt koristi iritirajući pop up prozor na kome se od vas zahteva da odmah ukucate podatke sa kreditne kartice, možete biti sigurni da je ime igre krađa podataka. Online prodavnice sa dobrom reputacijom objavljuju svoje korporativne i kontakt informacije, a isto tako objavljuju uslove korišćenja na svojim sajtovima. Uvek proverite sigurnosnu politiku i potražite sigurnosne sertifikate ili pečate. Koristite i iskustva drugih onlajn kupaca. 
 
Savet 4: Lične informacije – oprezno 
 
Svako ko obavlja online kupovinu mora platiti svoje proizvode i ukucati adresu isporuke. Ovaj proces zahteva od Vas da ukucate svoje lične podatke. Međutim, potpuno je nepotrebno ukucati podatke pre nego što vidite proizvod. Takve prodavnice bi trebalo izbegavati. Takođe je vrlo bitno pročitati tekst napisan malim slovima kako bi osigurali da Vaši podaci neće biti prodati trećim stranama. 
 
Savet 5: Odjavite se isključivo na kodiranim stranama 
 
Kada kupujete online ne bi trebalo nikome da dozvolite da gleda preko vašeg ramena. Uostalom, detalji vaše kreditne kartice su samo vaša stvar. Šifrovanje za internet prodavnice je najbitnije. Ako je strana pod šifrom veb adresa na vašem brauzeru će pokazati https konekciju. Takođe ćete videti mali ključ ili katanac i (u mnogim slučajevima) adresa će biti napisana drugačijom bojom. Pre nego što ukucate bilo kakve poverljive informacije na ovakvoj veb stranici, ipak bi trebalo da odvojite vreme da ispitate sigurnost sajta. 
 
Sajtovi sa dobrom reputacijom često nude više opcija za plaćanje, a obično su najpopularnije opcije plaćanja kreditnom karticom, plaćanje preko računa ili fakturom. Budite oprezni kada unapred plaćate neki proizvod jer je to rizično. Korisnici koji ne žele sa svakom prodavnicom da dele informacije o svom plaćanju mogu da koriste usluge kao što su PayPal ili ClickandBuy. Ipak, i ovde bi trebalo biti oprezan jer „pecaroši” koji se bave mrežnom krađom identiteta uvek vrebaju i traže načine da presretnu lozinke prilikom korišćenja ovih usluga. 
 
Savet 6: Koristite posebnu kreditnu karticu za onlajn kupovinu 
 
Potrošači koji traže posebno sigurne načine online kupovine mogu postaviti dodatnu zamku za sajber kriminalce. Nabavite kreditnu karticu sa malim kreditnim limitom (ili sa unapred uplaćenim iznosom) i koristite je isključivo prilikom onlajn kupovine. Ako slučajno podaci vaše kreditne kartice dopadnu u pogrešne ruke, ovakva strategija će umanjiti štetu. 
 
Savet 7: Koristite sigurne lozinke 
 
Čak je i najbolja zaštita pristupa beskorisna ako je hakeri mogu lako „provaliti” kada je šifra „123456”. Hakeri lozinki koriste takozvani „dictionary attack” kako bi pristupili informacijama prijavljivanja u online prodavnice. Zbog toga bi trebalo da koristite sigurne lozinke – i da smislite različitu lozinku za svaki od servisa koji koristite. Neki programi vam pomažu da izaberete zaista sigurne lozinke. U suprotnom, možete primeniti sledeći princip: nikada ne koristite reči koje možete pronaći u rečniku. Složenice poput „SharpCurve” takođe su nesigurne. Lozinke koje sadrže lične informacije, kao što je na primer datum rođenja vrlo je lako provaliti. Sigurna lozinka sadrži kombinaciju slova, brojeva i specijalnih znakova, i sastoji se od najmanje osam karaktera. 
 
Savet 8: Čuvajte račune 
 
Sačuvajte sve računeonline kupovina. Prednost ovoga je to što nećete završiti sa gomilom papira: umesto toga, sve će biti sačuvano na vašem kompjuteru i vrlo brzo možete dokumentovati svaku kupovinu. Takođe bi trebalo čuvati kopije porudžbina i faktura, a posebno pedantni kupci mogu napraviti i snimak ekrana svih koraka procesa porudžbine. Takođe je važno sačuvati sve e-mailove koje dobijate od prodavca. 
 
Savet 9: Iskoristite politiku vraćanja robe 
 
Online prodavnice nude mogućnost vraćanja robe. To znači da ukratko možete pregledati robu i vratiti je u toku određenog perioda, bez objašnjenja zašto to radite. 
 
 
Izvor: www.b92.net