Istraživanja tržišta
12.03.2016.

1,2 miliona građana kupuje preko interneta u Srbiji

U Srbiji je prošle godine oko 1,2 miliona građana kupovalo putem interneta, što je pet odsto više nego 2014. godine, ali Srbija je i dalje ispod evropskog proseka, obavljeno je na skupu o elektronskoj kupovini, koji su organizovale Unikredit banka i kompanija Viza.

U saopštenju se navodi da uprkos pozitivnim pokazateljima porasta kupovine putem interneta, više od 57 odsto korisnika interneta u Srbiji nikada nije naručivalo robu i usluge na taj način.

- To potvrđuje da domaće tržište ima značajan potencijal za razvoj i unapređenje elektronske kupovine - piše u saopštenju.

Procenjeno je da je veliki tržišni potencijal za razvoj tog vida trgovine u Srbiji, osim plaćanja platnim karticama, i u otvaranju novih servisa za plaćanje elektronskim putem, kao što je sektor državnih usluga eUprava, plaćanje školarina ili komunalija.

U Srbiji se putem interneta najčešće kupuju avionske karte (68 odsto), plaćaju telekomunikacione usluge (13 odsto), a zatim sledi kupovina u onlajn prodavnicama i plaćanje računa.

Izbor: blic.rs