Zanimljivosti
05.02.2016.

Vodič za uštedu i snalaženje pri internet kupovini

U Srbiju su i dalje najpopularniji domaći sajtovi za kupovinu i plaćanje po pouzeću, ali poznati strani sajtovi sve više mame potrošače zbog izuzetno povoljnih cena. Ušteda prilikom kupovine na internetu može da bude velika, posebno ako iz inostranstva kupujete stvari koje koštaju manje od 50 evra, kako biste izbegli carinjenje. PDV se uvek plaća, i iznosi 20 procenata cene koju ste platili. Ali, ako naručujete nešto što košta više od 50 evra, naplaćuje se i carina od 20 odsto.

Iako je nepoverenje građana prema internet kupovini još uvek veliko, istraživanja pokazuju da se sve češće odlučujemo za kupovinu klikom. Razlog svakako leži u izuzetno povoljnim cenama, posebno kad su u pitanju odeća, sitna elektronika, knjige, gedžeti i stvari za sređivanje kuće.

Onaj deo koji najviše plaši ljude u Srbiji jeste plaćanje karticom, jer se mnogi plaše da će im biti skinuto više novca. Ljudi koje to brine mogu da izvade karticu za internet kupovinu, na koji će zatim uplaćivati samo onoliko novca koliko planiraju da potroše. Tako nema straha.

Pioniri internet kupovine u Srbiji svakako su blogeri, kojima je i posao vezan za net, pa tako nam i oni sugerišu da onlajn kupovina nije nešto čega se treba plašiti.

 - Firmirana šminka znatno je povoljnija preko interneta, a isto važi i za garderobu. Tako na primer za sedam evra možete da kupite prelepu haljinicu, kakva u našim radnjama košta najmanje 2.000 dinara - ali je jako bitno da pazite na jednu caku - veličinu. Srećom, na sajtovima na kojima se prodaje garderoba najčešće postoje tablice u kojima su veličine objašnjene u centimetrima. 

Na listi stvari koje možete da nađete povoljnije slede knjige, posebno ako tražite one na engleskom jeziku, zatim dodatna oprema za mobilne uređaje i sitni aparati. Torbe, nakit, zavese, ukrasi za Novu godinu... Internet jednostavno nudi sve, po znatno povoljnijim cenama. 

Međutim, da bi se kupovina klikom zaista isplatila, neophodno je da mislite na tri stvari. Prva je dostava, koja se često plaća, ali nekad i ne. Zato je savet da uvek pogledate na tom sajtu koja je cena dostave. 

Internet može da bude pun zamki, pa je zato potrebno da budete jako pažljivi. Generalno ne treba kupovati sa sajtova koji nisu poznati i provereni. Raspitajte se dobro pre kupovine, proverite da li neko ima iskustva sa tim sajtom i raspitajte se ima li dodatnih troškova.


Česti popusti

Gotovo da nema sajta za kupovinu koji ne daje povoljnosti i popuste. Na nekim sajtovima su često snižene cene, dok drugi povremeno daju besplatnu dostavu iako se inače plaća.
Takođe možete da dobijete kupone za popust ukoliko više puta kupujete kod nekoga, a u periodu praznika uobičajeni su i mali pokloni.

Izvor: 24sata.rs