Zanimljivosti
09.01.2015.

Google je najveći internet cenzor

Google funkcioniše u čak 219 zemalja, ali ovaj gigatnski pretraživač u svim tim zemljama mora da posluje, odnosno da se ponaša onako kako nalažu lokalni zakoni i propisi. Tako se dešava da države, u kojima Google radi, traže da se uklone određeni sadržaji ili da se ukine pristup određenim domenima.
 
Tako, recimo, u Turskoj, preko Google ne možete da pristupite sajtovima koji kritikuju osnivača moderne turske države - Mustafu Kemala Ataturka. Na Tajlandu je zabranjeno govoriti negativno o Tai monarhiji, tako da preko Google ne možete da pogledate video sadržaj ili neki drugi link koji kritikuju kralja.
 
U Nemačkoj, Francuskoj i Poljskoj zabranjeno je publikovati pronacistički materijal i sadržaj, pogotovo onaj koji marginalizuje nacistučke zločine u Drugom svetskom ratu (ova zabrana je više nego razumljiva i zaslužuje podršku). Naravno, Google mora da se prilagodi zakonima tih država i ne dozvoljava pristup takvim sadržajima.
 
Rusija je u prošloj godini zatražila od Google da ukine pretragu "got chocolate", tvrdeći da je to protivno tamošnjem zakonu. Naime, u žargonu se "čokolada" kaže i za jednu vrstu droge, a prema ruskim zakonima svaki sadržaj koji ima veze sa drogama mora da bude uklonjen sa interneta.
 
Prema podacima kompanije, koje prenosi CNN, vlade raznih zemalja u 2013. godini zatražile su od Google da ukloni 39.374 pojmova iz pretrage. Uz to, Google je morao da "obori" ili ukine 36,5 miliona linkova, video snimaka i drugog sadržaja.
 
Jedan od najbrže rastućih primera cenzure na Google odnosi se na evropski zakon "Pravo da budeš zaboravljen" (Right to be Forgotten).
 
Evropski Sud pravde je u maju prošle godine doneo presudu kojom se ljudima dozvoljava da traže od Google da ukloni sadržaj iz svoje pretrage koji oni smatraju da im ugrožava privatnost.
 
Prema podacima, Google je do sada dobio čak 700.000 takvih zahteva, a prednjači Velika Britanija. Od donošenja presude do danas Google je uklonio čak 40 odsto od dobijenih zahteva.
 
Iako u Google kažu da su ponosni na sve što su uradili na probijanje cenzura u raznim državama, realnost je da ta kompanija igra na oba polja ili da sedi na dve stolice.
 
Evo kako: Google ne funkcioniše u Kini, ali je zato operativan u nekim drugim zemljama koje važe za diktatorske, kakvi su recimo Tajland ili Zimbabve, navodi CNN.
 
Cenzura nije samo "zaštitna marka" takvih zemalja. I u SAD se dešava da Google ukloni određeni sadržaj ili onemogući pretragu određenih pojmova. Najčešće je to iz dobrih namera, recimo, uklanjanje dečje pornografije, koja je u SAD protivazakonita. Google ovakav sadržaj uklanja i za druge zemlje bez obzira na to da li one imaju zakone koji to zabranjuju.
 
Kako funkcioniše zabrana, odnosno proces zabrane i ukidanja određene pretrage ili zadržaja?
 
Kada u Google stigne takav zahtev, advokatski tim Google ispituje sve okolnosti, činjenice i pre svega zakone određene države. Dešava se i da predstavnici Google pregovaraju sa vladama zemalja koje su tražile zabranu određenog sadržaja, ali se uvek povinuje zahtevu.
 
Izvor: Mondo/Novi magazin