Zanimljivosti
14.10.2014.

Pazite se lažnjaka!

Novčanica od 100 dolara i dalje je najpopularnija među falsifikatorima. To potvrđuje i najnoviji izveštaj Narodne banke Srbije - od 717 lažnih novčanica stranog novca, otkrivenih za prvih devet meseci ove godine, čak 351 je u apoenu od 100 dolara.
 
Najčešće lažirani apoen u evropskoj valuti je od 50 evra, ali je tih novčanica čak dve trećine manje od pomenutih dolarskih - svega 107 komada, koliko ih je okriveno od početka godine. 
 
Iako ljude najviše plaši da mogu nehotice da kupe falsifikovane evre ili dolare, mnogo je veći broj lažnih dinarskih novčanica. Kod stranog novca, za devet meseci otkriveno je 717 lažnih stranih novčanica, dok su kod dinara bile 1.622 lažne novčanice. I već „tradicionalno“, najviše se falsifikuje popularna hiljadarka - otkriveno je 675 „lažnjaka“. Međutim, i novčanica od 500 dinara približila se ovom broju - sa pronađenih 620 lažnih komada. 
 
Ako stavimo u odnos otkrivene falsifikovane novčanice gotovog novca s gotovim novcem u opticaju, koji je na dan 30. septembra 2014. iznosio 280,1 milion komada novčanica, ili 150,9 milijardi dinara, vidimo da je na milion komada originalnih novčanica u opticaju utvrđeno 5,8 falsifikovanih novčanica gotovog novca. To jest: na milijardu dinara u opticaju evidentirano je 11.632,4 dinara falsifikovanog novca - ističu u NBS. 
 
Iako je ovaj procenat zanemarljiv, ako nekome lažna novčanica slučajno završi u džepu, može skupo da ga košta. Jer, ako se utvrdi da je lažna, a on je slučajno dobio (kao kusur u prodavnici, kao keš na bankomatu...) biće mu oduzeta bez ikakve naknade. Treba voditi računa da je i puštanje u opticaj falsifikovane novčanice krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, pa tako svako ko slučajno dođe u posed lažnog novca, mora da ga prijavi bilo kojoj banci ili policiji - u protivnom mogao bi krivično da odgovara. 
 
Ako u momentu same kupoprodaje ili podizanja gotovine postoji sumnja da je novčanica oštećena ili falsifikovana, nikako je ne treba da primiti.
 
 
Izvor: www.b92.net