Zanimljivosti
29.09.2014.

Možete se kladiti da Google zna ovo o vama

Naravno, količina informacija koje Google prikuplja o vama u dobroj meri zavisi od toga šta sve stavljate na web, šaljete i primate elektronskom poštom, koliko i kako koristite pretragu... Ipak, evo šta verovatno Google zna o vama. 
 
Demografski podaci 
 
Za potrebe naručilaca, Google će vas smestiti u bar dve demografske kategorije: po polu i po starosti. Ti se podaci koriste u razne svrhe, od ciljanih oglasa do ciljanih novinskih članaka. Za oba navedena primera važno je znati kome se obraćate, bez obzira prodaju li proizvod, uslugu ili informaciju. 
 
Šta vas zanima 
 
Veliki deo podataka prikupljenih u ovoj kategoriji zavisi od toga imate li korisnički račun pri Googleu i jeste li aktivirali istoriju pretraživanja. 
 
Mogu pratiti šta pretrtažujete na svim uređajima koje koristite - pametnim telefonima, tablet i desktop računarima, pametnim naočarama, u budućnosti verovatno i na običnim kućnim aparatima. 
 
Doduše, ne treba da imaju korisnički račun kako bi otkrili vaše zanimacije i hobije. Vaš računar čuva tzv. “cookie” sa pojedinostima o web destinacijama koje posećujete. Oni pomažu pri bržem učitavanju pri idućoj poseti i čine web odredište relevatnijim, ali ujedno i služe kao izvor podataka za Google, koji zahvaljujući tome zna gde surfujete, koliko se gde zadržavate, na koje linkove klikćete, pa čak i koliki vam je raspon pažnje. 
 
Znaju gde živite 
 
U sklopu projekta Google Street View gotovo sigurno su snimili i vašu ulicu ili naselje, kao i zgradu u kojoj živite. Nije da im je to bilo nužno - ako je niste zamaskirali, Google zna gde živite na osnovu vaše IP adrese. 
 
Znaju šta vam je u elektronskoj pošti 
 
Koristite li Gmail, već ste pristali na Googleove uslove korišćenja, koji mu omogućuju automatsko skeniranje elektronskih mejlova u potraži za ključnim rečima, kako bi prilagodili pretragu vašim potrebama, poboljšali otkrivanje spamova i malvera, ali i bolje vas ciljali oglasima. 
 
Izvor: tportal.hr/b92