Saveti za dobru kupovinu
29.04.2015.

Uskoro onlajn prijave potrošača

Posle četiri godine, koliko radi savetovalište, Nacionalna organizacija potrošača Srbije je završila i veb-aplikaciju „Jedinstveni registar prijava potrošača”. Ovaj sistem je u potpunosti usaglašen sa Evropskom direktivom o klasifikaciji robe i usluga i doneće potpunu revoluciju u zaštiti potrošača u Srbiji. Sistem za sada koriste članice NOPS-a, ali će on biti prepušten na korišćenje kako ministarstvu tako i svim organizacijama potrošača, s tim da će i građani vrlo jednostavno imati mogućnost da svoje žalbe podnesu onlajn i da mnogo brže reše svoj problem. U ovoj organizaciji kažu da će na ovaj način u svakom trenutku imati sve informacije, analize, tok prijava, kao i vrlo detaljnu statistiku o problemima koje potrošači u Srbiji imaju.
 
– Kada je reč o prednostima koje ovaj sistem donosi potrošačima, dovoljno je reći da su to svi oni problemi na koje su se do sada potrošači žalili, od toga kome bi trebalo da šalju prijave do primedbi na rokove rešavanja prošlost. U nekoliko koraka, jednostavnim popunjavanjem formulara u elektronskoj formi slaće žalbe i automatski dobijati savet ili će njihove žalbe biti upućivane na nadležne adrese. Ono što je takođe novina jeste to da će u roku od 30 dana sistem automatski slati pitanje potrošaču da li je njegov problem rešen, kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a za „Politiku”.
 
Statistika jedinstvenog registra potrošača pokazuje da se poslednjih meseci na robu široke potrošnje žalilo 6.436 građana. Najviše njih imalo je primedbe na inforamatičku i komunikacionu opremu – 26,7 odsto (najviše na garancije i kvalitet robe), a onda slede žalbe na obuću i odeću (od ukupnog broja žalbi već je oko 90 odsto predmeta rešeno), bela tehnika i nameštaj. Građani su se žalili i na kvalitet novih i polovnih automobila, ali i na garancije koje prodavci nisu uskladili sa zakonom. Bilo je i onih koji su imali primedbe na kvalitet rezervnih delova.
 
– Kada je reč o uslugama, naši podaci pokazuju da je najviše onih građana koji su nezadovoljni radom operatera mobilne telefonije, pa se od ukupno 3.438 prijava gotovo četvrtina odnosila upravo na ove usluge, ako i na internet i električnu energiju. Sva tri operatera mobilne telefonije zauzimaju prva tri mesta po ukupnom broju prijava, a za njima slede prodavnice obuće i maloprodajni lanci. Najviše žalbi građana, generalno, stiže iz Vojvodine, a kada posmatramo gradove, Beograd je ipak imao najveći broj prijava, kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača.
 
Građani su prijave NOPS-u slali i sa primedbama na prehrambene proizvode, najviše na meso, ali i hleb i žitarice, zdravu hranu, voće i povrće. 
 
U NOPS-u kažu da je ovo ogroman projekat, ali da je i njegova vrednost značajna zbog unapređenja zaštite potrošača, ne samo zbog toga što će olakšati potrošačima mogućnost da se žale, nego što ćemo imati i vrlo značajnu bazu podataka koja će moći da se proverava u svakom trenutku.
 
Više na Politika.rs.