Saveti za dobru kupovinu
11.03.2015.

Uštedite novac kroz pametan šoping!

Usprkos snažnom udaru po novčaniku (od povećanih troškova do srezanih plata), šoping i dalje ostaje glavna zanimacija u zemlji. Ali nije na odmet podsetiti kako je poželjno dobro razmisliti o tome na koji način je najbolje iskoristiti teško zarađen novac.
 
Kupovina preko interneta vam može uštedeti dosta novca - i kad je u pitanju svakodnevna kupovina i povremeno veći šoping. Iskoristite prednost i praktičnost interneta i upoređujte cene, unapred saznajte za akcije, popuste.
 
Međutim, ako ste zavisni od šoping centara i obilaženja najpopularnijih i najpoznatijih ulica za kupovinu, uvek imajte na umu sledeće:
 
Koristite gotovinu, ne kartice: u nedelju dana sve što kupite platite novčanicama, sednite i izračunajte koliko ste potrošili. Većina nas uopšte ne primeti koliko troši kada koristi kartice. S druge strane, kad dođete do blagajne s cipelama koje koštaju x dinara i počnete brojati novčanice možda se zamislite pa razmislite o svotama kojih se odričete. Jednom kad shvatite koliki je zbir iznosa „malih, ali čestih" akvizicija možda odlučite promeniti pristup samom šopingu. Postaće vam jasnije kakve su vam vlastite navike kupovine i lakše ćete uočiti gde i na čemu možete uštedeti.
 
Otkrijte na šta bacate novac: obratite pažnju na to koliko novca trošite na „stvari bez kojih ne možete". Svako od nas ima nešto na što konstanto baca novac - pogledajte u ormar i otkrijte što je to kod vas. Imate deset pari identičnih crnih baletanki, 15 belih košulja, 20 mirisnih sveća koje još stoje u kutijama?
 
Popusta u izobilju: svako godišnje doba označava zasebnu odevnu sezonu - ako nemate problema s tim da nosite ovogodišnje modele naredne godine, onda čekajte da dođe kraj jeseni, zime, proleća, odnosno leta i onda kupite stvari koje vam se dopadnu. U to vreme uvek su povoljne akcije i dobri popusti kao i rasprodaje. Internet vam je opet tu na raspolaganju. Ako kupujete na tačno određenim mestima, proverite imaju li na službenim internetskim stranicama opciju za pretplatu na newslettere koje možete dobijati na svoju e-mail adresu.
 
Budite prodavac, ne kupac: Ljudi koji su zavisni od internet stranica obično najviše vremena provode na stranicama poput eBaya. I to nije slučajno. To su mjesta na kojima se uvek može kupiti puno stvari po vrlo povoljnoj ceni i ujedno prodati. Neka vam prijatelj pomogne u fotografisanju, određivanju cene i odabiru proizvoda koje biste mogli prodati. Ako vam je trgovina na eBayu komplikovana, uvek možete objaviti da nešto prodajete (ili kupujete) u specijalizovanim časopisima.
 
Izvor: Metro-portal.hr