Saveti za dobru kupovinu
26.02.2015.

Konstantno ste bez novca? Evo deset saveta kako da uštedite novac

Iako se čini da nemate dovoljno novca za štednju, navodimo nekoliko načina na osnovu kojih možete početi da štedite već danas. Možda vam se čini da ne možete, ali određenu ušteđevinu morate imati. Šta ako ostanete bez posla ili se pojave neplanirani troškovi.
 
Kreditne kartice
 
Smanjite minus na kreditnim karticama. Možda niste ni svesni koliko plaćate godišnje članarine i kamate po minusima na kreditnim karticama. Posebno ako ih imate nekoliko. Ukoliko se ne možete odreći kreditnih kartica, pokušajte smanjiti njihov broj. Najbolje bi bilo da koristite samo jednu, i to onu koja ima najniže troškove. Takođe, ako možete zatvorite sve kartice i otvorite jednu novu, kartične kuće često daju popuste za prvu godinu korišćenja pa to iskoristite.
 
Osiguranje
 
Ako imate autoosiguranje, kasko, životno ili osiguranje stana/kuće, sve osigurajte kod jednog osiguravatelja, pa ćete na taj načini dobiti popust na paket.
 
Koristite akcije
 
Nemojte kupovati ono što vam ne treba, ali kupite na sniženju ono što vam treba. Čak i u supermarketima danas su neprestano neke akcije. Nemojte plaćati punu cenu kada ne morate.
 
Godišnji odmor
 
Bez obzira na to da li se radilo o letovanju ili zimovanju, pogledajte da li se tu može nešto uštedeti. Možda možete rezervisati ranije, uzeti polupansion, apartman, možda ići u vreme kada su ponude niže. To jeste vreme za odmor, ali i na njemu možete uštedeti.
 
Gorivo
 
Stalnim rastom cena goriva, ali i sve većim gužvama na putu gorivo je postalo mnogima velika mesečna stavka u budžetu. Lepo vreme iskoristite za šetnju ili vožnju biciklom, ali ne samo u rekreativne svrhe, nego umesto vožnje autom i kao način štednje goriva. Ako ne morate autom, nemojte.
 
Kvalitet
 
Ponekad ne treba štedeti na kvaliteti, ali da li vam zaista treba mobilni sa svim dodacima, da li vam treba fotoaparat s mnogo megapiksela ili može i onaj od 8. Da li posuđe mora biti od poznate marke ili može poslužiti i obično?!
 
Kasica
 
Iako vam se čini da na taj način ne možete uštedeti mnogo, iznenadićete se koliko možete. Svako malo ispraznite sitniš iz novčanika i prebacite u kasicu. Isto tako, kada nešto ne kupite ili kupite jeftinije od predviđenog razliku ubacite u kasicu.
 
Režije
 
Možda se ne čini mnogo, ali s malo više pažnje možete smanjiti režije. Gasite svetla, isključite preko noći nepotrebne aparate, zatvarajte vodu...
 
Napravite plan
 
Napravite mesečni/godišnji budžet i držite ga se. Nemojte ga prekoračiti. Ako ste na nešto potrošili više, na nečemu morate uštedeti.
 
Pratite beleške
 
Mnogi ljudi ne znaju na što koliko troše, te se iznenade koliko malo ili mnogo potroše za određene mesečne potrebe. Vodite beleške jedan mesec, a potom vidite da li se može nešto promeniti i napravite plan za sledeći mesec.
 
Izvor: www.dnevno.rs