Saveti za dobru kupovinu
25.02.2015.

Ovako se kupuje sreća

Ima bogatih koji nisu srećni. Ima srećnih koji nisu bogati. Oni srećni su srećni bilo punog bilo praznog novčanika, ali zato se velika većina bogatih ne može na sav glas pohvaliti ’Da, srećan sam’. Mnoga istraživanja su sve ovo potvrdila.
 
Kao kad krenete u nabavku namirnica, tako možete i u kupovinu sreće. Ova kupovina je nešto drugačija, ali je ipak kupovina.
 
Kako vam novac može kupiti sreću?
 
Kupujte male stvari. Matematika je jednostavna – ako vas šoljica kafe u društvu prijatelja ili dnevne štampe košta 150 dinara i čini vas izuzetno srećnim, to znači da vas 365 ovakvih trenutaka u jednoj godini košta oko 55.000 dinara. Ovaj novac možete da potrošite na JEDNO putovanje ili nešto garderobe. Šta će vas od ova dva učiniti srećnijim na godišnjem nivou? Svakodnevno zadovoljstvo ispijanja kafe je svakodnevna sreća, a putovanje je jedno i traje koliko traje.
 
Osetite draži zemaljskih zadovoljstava. Idite u bioskop po kišnom danu, šetajte šumom sa omiljenim sladoledom. Mnogo su srećniji ljudi koji uživaju u malim, zemaljskim stvarima nego oni koji misle da samo nešto veliko i neobično može da donese istu takvu sreću.
 
Vežbajte ’trenutak’ za posebnu radost. Svi koji su aktivni i znaju da uživaju u trenutku, srećni su. To će vam posvedočiti svako ko se bavi jogom ili drugom fizičkom aktivnošću. Fokusiranje na jednu vežbu, disanje, trenutak uče vas da to isto poštujete. Lutajući um je nesrećan um.
 
Kupujte iskustva, a ne stvari. Kupujte karte za koncerte, avionske karte da biste otputovali i doživeli nešto novo. Čak i televizor kupujete da biste uživali u novim slikama i zvucima koji su za vas nova iskustva.
 
Trošite na druge. Ako uđete u prodavnicu sa namerom da sebi nešto kupite, odustanite. Kupite prijatelju. Sreća je neizmerna.
 
Ne kupujte garancije. To znači da se psihički spremate na loš ishod. A, kada mislite o lošem ishodu neminovan je strah. Tu nema sreće. Današnje vreme za svaku kupovinu nudi garancije bilo da kupujete kola ili cipele. Izbegavajte garantna pisma koliko možete.
 
Odlažite kupovinu. Danas vam na svakom ćošku nude: ’Kupite sada, platićete kasnije’. Nemojte plaćati kasnije, ako sada ne možete. Planiranje kupovine i sakupljanje novca za istu, donosi posebnu radost.
 
Slušajte druge. Koji film da pogledate? Koju knjigu da pročitate? Gde ćete na odmor? Uvek pitajte druge za preporuku. Ako su oni uživali u nekom filmu ili knjizi, možda ćete i vi. Ovako štedite vreme koje biste potrošili na izbor, a više ćete se radovati projekciji ili čitanju jer, sudeći po drugima, velika je verovatnoća da će i vas učiniti srećnim.
 
Izvor: BizLife