Zanimljivosti
31.08.2017.

10 najprodavanijih proizvoda svih vremena

Izrada proizvoda koji je dobar i uspešno se prodaje je san svakog preduzetnika. Ali povremeno proizvodi postaju toliko uspešni da transformišu čitavu industriju, čak i ceo svet ...

Na listi od 10 najprodavanijih proizvoda svih vremena, bilo je nekih za koje nisi mislio da su tako dobro prodavali, ali ste se upoznali sa svim njima, a mnogi ga verovatno koriste.

Sony Plaistation
Kada je Soni pustio prvu Plaistation u 1995, njegov 32-bitni procesor bio je najmoćniji na tržištu konzola. Međutim, upotreba CD-a je bila revolucija koja je promenila sve jer je to bio CD, omogućavajući skladištenje velikih količina podataka. PS1 je prodat u 70 miliona primeraka, PS3 u 80, a najnovija "četverost" mogla bi preplaviti taj rekord. Soni je prodao ukupno 344 miliona Plaistationsa.

Lipitor
Lek protiv hladnog holesterola prodaje se u neverovatnim količinama i vodi se kao najpopularniji prodat na svetu. Pfizer je bio na njoj pre isteka isteka patenta i pada profit, zarađujući više od 140 milijardi dolara.

Toyota Corolla
Iako je u našim krajevima VV Golf nesporni kralj, Toyota Corolla je najprodavaniji automobil na svetu. Od 1966. godine, kada je prvi automobil izašao iz fabrike u Japanu, prodao je 40,7 miliona primera.

Star Wars
Saga Star Warsa je sada zarađivala 4,6 milijardi dolara kada je u pitanju inflacija. Od prve epizode, Episode IV, on je samo zarađivao, ali je originalna trilogija zaradila mnogo, mnogo više - 2,4 milijarde kada je inflacija uzeta u obzir. 

iPad
Apple iPad je prvi od dva Apple proizvoda na ovoj listi. Apple je i dalje najprodavaniji tablet, iako je izgubio veliki deo tržišta koji je stvarno kreirao 2010. kada se pojavio. Od tada, Apple je prodao više od 211 miliona iPada.

iPhone
Kada se iPhone pojavio 2007. godine, pogodio je konkurenciju na tržištu pametnih telefona. Sve je promenio, a do danas iPhone (izuzev kratkog perioda 2012) ostao je najprodavaniji pametni telefon. Apple je prodao neverovatnih 516 miliona primeraka različitih artikala.

Super Mario
Arkadna igra objavljena 1981. godine, proširena je u Mario Bros, koji je postao verovatno najpopularnija igra svih vremena. Italijanski vodoinstalateri pojavili su se u ukupno 115 verzija igre. Nintendo tvrdi da je od 2011. prodao 262 miliona primeraka igre pod nazivom Super Mario.

Thriller Michaela Jacksona
Album "Thriller" Michaela Jacksona je najprodavaniji album svih vremena,  prodatim u 70 miliona primeraka. Ali ovaj album je takođe stvorio"Kralja popa" i označio početak "MTV generacije".

Harri Potter
Knjige o mladom britanskom čarobnjaku prevedene su na 73 svetska jezika i prodat je u neverovatnih 450 miliona primeraka. Autorka, J.K. Rowling, postala je najbolje plaćeni pisac na svetu. Filmovi napravljeni od knjiga doneli su 7,7 milijardi dolara ...

Rubikova kocka
Rubikova kocka je najprodavanija igračka svih vremena. Od 1980. godine prodato ih je 350 miliona. Interesantno je, ako niste znali, da njen tvorac, profesor arhitekture Erno Rubik, nije zamišljao kao igračku. Dizajnirao ga je 1974. godine kao pomoć za učenje svojih učenika trodimenzionalnoj geometriji.

Izvor: net.hr