Zanimljivosti
21.04.2015.

Najjeftiniji evropski gradovi za prolećni odmor

Post Office Travel Money je sproveo istraživanje koje pokazuje da su hrana, piće, ulaznice za muzeje i smeštaj u hotelima sa dve ili tri zvezdice, najjeftiniji u istočnim gradovima Evrope, i to u periodu od 17. do 19. aprila.
 
Vilnius, Litvanija
 
Vilnius je glavni grad Litvanije, a na vrhu ove liste našao se zahvaljujući padu cena od čak 15,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Pored toga što su cene u Vilniusu sada pristupačne, ono što ga čini idealnim mestom za prolećni odmor je to što neće biti velike gužve - većina turista radije bira Pariz, Amsterdam ili Rim, pre nego prestonicu Litvanije. Dvodnevni boravak u Vilniusu košta oko 138 evra.
 
Budimpešta, Mađarska
 
Mađarska prestonica našla se na drugom mestu najpovoljnijih evropskih destinacija, uprkos rastu cena od 2,4 odsto u odnosu na prošlu godinu. Izgleda da su baš tih 2,4 odsto "koštali" Budimpeštu prvog mesta, na kojem se prošle godine našla. Dvodnevni boravak staje oko 165 evra.
 
Riga, Letonija
 
U prestonici Letonije, cene hrane, pića, hotelskog smeštaja su u odnosu na prošlu godinu niže za 18,8 odsto, pa je za dvodnevni boravak ovde potrebno izdvojiti oko 166 evra.
 
Talin, Estonija
 
Glavni grad Estonije, Talin, četvrti je najjeftinij evropski grad za kratak odmor - za dva dana tamo potrebno je oko 180 evra.
 
Atina, Grčka
 
U grčkoj prestonici je naročito jeftina hrana, pokazalo je ovo istraživanje, a za vikend proveden u Atini potrebno je izdvojiti oko 180 evra.
 
Dubrovnik, Hrvatska
 
Dobri obroci po niskim cenama su ono što je Dubrovnik pozicioniralo na šesto mesto. Cene su u odnosu na prošlu godinu snižene za 13,4 odsto, a za vikend u ovom mestu na obali Jadrana potrebno je oko 190 evra.
 
Prag, Češka
 
Prag je u odnosu na prošlu godinu "pao" na ovoj listi zbog relativno visokih cena smeštaja i ulaznica za turističke atrakcije. Sa druge strane, češka prestonica nudi najjeftiniju hranu - obrok za dvoje košta oko 30 evra.
 
Lisabon, Portugal
 
Vikend - smeštaj i hrana za dvoje, u Lisabonu koštaju oko 195 evra, ali su zato kafa i pivo u portugalskoj prestonici najjeftiniji u Evropi.
 
Krakov, Poljska
 
Krakov sve više privlači turiste, a smeštaj u Krakovu i Varšavi kreće se oko 30 evra po osobi. Naravno, može se naći i skuplji smeštaj.
 
Strazbur, Francuska
 
Na desetom mestu najjeftinijih evropskih gradova nalazi se Strazbur, gde vikend za dve osobe košta oko 235 evra - opet, naravno, sve u zavisnosti od smeštaja i hrane koje odaberete.
 
Izvor: mondo.rs