Zanimljivosti
08.04.2015.

Obojite Uskrs

Kada isplanirate farbanje jaja i pripremite sve recepte za specijalitete i poslastice, treba se pozabaviti i ukrašavanjem doma u znaku ovog praznika. Atmosferu će najbolje upotpuniti ukrasi koje budete napravili sa ukućanima.
 
Uskršnje boje
Osim verskog značenja, uskršnja dekoracija je povezana i sa elementima buđenja proleća, živim bojama i pozitivnim raspoloženjem. Crvena, žuta, narandžasta, zelena, ružičasta i plava samo su deo palete boja koje bi trebalo da se nađu u vašoj kući. Što se inspiracije za dekoraciju doma tiče, potražite je u prirodi. Na primer, buket žutih ruža poziva na optimizam, jer u vaš dom unosi boju sunca i svetlosti. Iskoristite prirodne grane divlje jabuke, forsitije, ukrasne vrbe i ukrasite ih tračicama, figuricama, zvončićima ili veštačkim jajima.
 
 
Ukrasi na stolu
 
Kao centralno mesto okupljanja porodice, trpezarijski sto treba da bude najlepše dekorisan, a da biste to postigli, možete da koristite prirodne cvetne aranžmane, ukrasne sveće, tanjire, čaše i salvete u vedrim bojama. Sitni detalji u vidu cvetnih buketića od poljskog cveća, položenih uz svaki tanjir obradovaće sve za stolom. Uz tradicionalne motive jaja i pilića, već duže vreme su sve popularniji i uskršnji zečevi koje možete da kombinujete s venčićem, svežim cvećem i šarenim čokoladnim bombonama u vidu jaja.
 
 
Aranžman od jaja
 
Umesto buketa cveća, na svečano postavljenom uskršnjem stolu može da stoji i aranžman napravljen od jaja. Za to vam nije potrebno mnogo vremena i truda. Ako ste u nekoj šetnji našli suvu granu ili možete da nabavite svežu granu na kojoj cvetaju pupoljci, potrebno vam je još samo da od stiropora napravite, obojite i okačite jaja na grane. Osim toga, možete da napravite i aranžman s jajima i cvećem. U keramičke saksije, na primer, stavite prolećno cveće i svežu travu, a u sredinu postavite jaja. Ako slučajno imate prepeličja jaja, možete i njih da iskoristite kao ukras. Jaja čak i ne moraju da budu obojena.
 
 
Jestiva gnezda
 
Ovakva dekoracija je odgovarajuća za Uskrs jer je jestiva i lepo će izgledati na tanjirima svečano postavljenog stola. Za gnezdo može poslužiti smesa kao za bonžitu koju ćete naknadno oblikovati, a za piliće smesa od mlevenog keksa. Gnezdo možete da napravite od kombinacije rendane crne čokolade i istopljene mlečne čokolade. Potrebno je da topljenu čokoladu nanosite kuvarskom četkom u slojevima na spoljnu stranu činije prethodno prekrivene kesom. Tako će se formirati posuda od čokolade na koju ćete dodavati rendanu čokoladu i lepiti je topljenom dok se ne dobije oblik gnezda.
 
 
Izvor: Stil magazin