Zanimljivosti
23.12.2014.

Deda Mraz se preselio u Kinu

Agencija Sinhua tvrdi da je čak 60 odsto svetskih božićnih i novogodišnjih ukrasa napravljeno u ovom gradu, a proizvodi se uglavnom sklapaju ručno u vrlo primitivnom radnom okruženju. 
 
Unknown Fields Division, dizajnerski studio koji se bavi istraživanjem porekla potrošačkih dobara, putovao je u Jivu sa fotografom Tobijem Smitom, kako bi video kako radi lokalno stanovništvo. 
 
Kako se u snimku koji je tada nastao vidi, pravljenje novogodišnjih ukrasa je naporan i prljav posao, koji se oslanja na ljude kao mašine. 
 
„Sa zdravstvene i bezbednosne tačke gledišta, uznemiruje izloženost štetnim hemikalijama i razređivačima. Bio sam svedok tehnikama proizvodnje, koje bi na Zapadu sigurno bile upitne. Ipak, radno vreme i opšta atmosfera bili su prijatniji, nego što sam viđao u drugim proizvodnim sektorima“, rekao je Smit. 
 
Jivu će verovatno dugo biti jedan od najvećih svetskih proizvođača novogodišnjih ukrasa i drugih predmeta vezanih za praznike. Ovaj grad je toliko ključan činilac kineskog izvoza, da se nalazi na jednom kraju nove kineske pruge ka Španiji.
 
Izvor: b92