Zanimljivosti
17.11.2014.

Kad šef države naredi niže cene

To bi, kako ocenjuju analitičari, moglo da rezultuje povećanjem njegovog sve nižeg rejtinga.
 
Budući da se u Venecueli već sada u prodaji može naći tipična praznična hrana po subvencionisanim cenama, a oko 27.000 državnih inspektora kontroliše cene koje drže privatne prodavnice, nova mera vlade u Karakasu takođe ima za cilj da se, makar tokom praznične sezone, smanji visoka stopa inflacije u toj zemlji od čak 63 odsto, preneo je Rojters.
 
Maduro i njegovi ministri optužuju venecuelansku opoziciju, kao i poslovne lidere, da vode "ekonomski rat" kako bi veštački povećali cene robe široke potrošnje i stvorili nestašicu proizvoda. Madurovi protivnici ističu da visoka stopa inflacije od iznad 60 odsto, usporava privredni rast i česte nestašice osnovnih namirnica simbolizuju neuspeh ekonomskog modela bivšeg lider Uga Čavesa.
 
Te mere mogle bi da pomognu Maduru da poveća svoj rejting, koji je u septembru pao na samo 30 odsto, kako je pokazala anketa agencije "Dejtanalisis". 
 
Zvaničnik venecuelanske vlade zadužen za kontrolu cena Andres Mendes je na samom početku ovogodišnje praznične šoping sezone naložio radnjama da ne povećavaju cene i upozorio trgovce da ne zaračunavaju maržu na proizvode veću od 30 odsto. 
 
Samo nekoliko dana posle toga, prodavnice su smanjile cene, a vojnici organizovali Božićne sajmove, na kojima se prodaje roba po subvencionisanim cenama, od hrane do elektronike. 
 
Tako se ispred jedne prodavnice igračaka u centru Karakasa okupio veliki broj ljudi da bi kupili lutke "Barbi" po ceni sniženoj za gotovo 80 odsto, na 553 bolivara ili oko pet dolara. 
 
"Kupiću šest Barbika pre nego što se rasprodaju", kaže majka dvoje dece Karmen Suares i dodaje: "Rekli su da mogu da kupim šest komada, ali da moraju da budu različiti modeli." 
 
Ova strategija je za Madura već ranije dala rezultate. Pre godinu dana je njegov rejting značajno porastao nakon što je vlada naredila masovna smanjenja cena, što je pozitivno uticalo i na rezultate Socijalističke stranke na tada održanim lokalnim izborima.
 
Izvor: Tanjug/B92