Saveti za dobru kupovinu
17.06.2014.

Uštedite svaki dinar

Para i zdravlja nikad dovoljno! Ipak, u današnje vreme gotovo je nemoguće biti zadovoljan zaradom i prihodima, i gotovo da nema osobe kojoj pare prosto ne “cure” kroz prste i džepove. A to već nije nimalo zdravo. Kako rešiti problem, nisu uspeli ni mnogo pametniji od nas, ali to nas ne sprečava da probamo. Zato evo nekoliko jednostavnih stvari na kojima možete uštedeti značajne svote. Zašto biste bez razloga bacali novac u vetar?
 
Ne kupujte hranu koju ćete baciti
 
Ponekad je teško precizno proračunati koliko će vam hrane biti potrebno u narednom periodu i često se dešava da kupite više nego što vam zaista treba. Zato se lako može desiti da vam se taj višak hrane pokvari pre nego što stignete da pojedete. To možete rešiti time što ćete isplanirati svoje obroke i kupiti odgovarajuće količine hrane. Isto tako, korisno je znati koje vrste namirnica mogu da stoje pre nego što se pokvare. Obavezno vodite računa o rokovima trajanja na ambalaži. Ako već niste sigurni da li ćete pojesti sve što ste kupili i spremili, naručite obrok iz nekog od restorana koji radi kućnu dostavu hrane.
 
Ne ignorišite kvarove u svom domu
 
Ukoliko osećate promaju, to znači da verovatno imate visoke troškove za grejanje. Proverite da li prozori i vrata dobro dihtuju, a ukoliko promaja duva odatle, zatvorite šupljine u okviru ili zamenite problematične ramove. Kada cev u kupatilu počne malo da curi, odmah je zamenite, jer kasnije može da pukne, pa ćete morati da plaćate ozbiljniju popravku, a možda i krečenje. Redovno održavanje kućne infrastrukture će vam kasnije uštedeti dosta para na drugoj strani.
 
Racionalno odaberite paket za mobilni telefon
 
Dosta ljudi ne vodi računa o tome da li paketi za mobilne telefone koje koriste zapravo odgovaraju njihovim potrebama. Tako možete imati skuplji paket koji vam pruža gigabajte interneta ili na stotine minuta razgovora  koje nikada nećete iskoristiti. Po istraživanjima, polovina korisnika pametnih telefona ne koristi pun potencijal paketa koje plaća. Obratite pažnju na svoju realnu potrošnju i shodno tome odaberite paket koji će vam najviše odgovarati.
 
Koristite popuste
 
Naše babe i dede su u pravu kad vode računa o svakom dinaru i pažljivo prate kada je neki artikal na popustu. Možda vam se to čini sitničavim, ali mesečne uštede mogu da budu značajne. Pratite letke s popustima lokalnih supermarketa, pa iskoristite mogoćnosti kupujući proizvode koje često koristite u većoj količini nego inače. Ako planirate kupovinu nekih skupljih artikala, poput tehnike ili odeće, a ne žuri vam se, bolje sačekajte sezonske popuste. Iako je kod nas internet marketing  i dalje skroman u poređenju s visokorazvijenim potrošačkim tržištima, postoji nekoliko domaćih sajtova na kojima je moguće iskoristiti reklamne popuste za razne proizvode i usluge, obično do 50 odsto. Kupujte vikendom u megamarketima koji daju vikend-popuste od najmanje 10%, a odnedavno se dodatnih 5% popusta ostvaruje ukoliko ste vlasnik “bus plus” kartice.
 
Isključujte uređaje koje ne koristite 
 
Kućni aparati pojedinačno možda ne crpe mnogo energije, ali ako su svi uključeni sve vreme, račun za struju lako može da vam ode pod oblake. Isključujte televizore i kompjutere kada izlazite iz kuće. Gasite svetla u prostorijama u kojima trenutno ne boravite. Obratite pažnju da je noću struja višestruko jeftinija, pa ako možete, tada uključujte veš-mašinu i TA peć.
 
Pazite na to kako se hranite
 
Ako ikako možete, izbegnite da kupujete brzu hranu, pošto je ona višestruko skuplja od one spremljene kod kuće ili u pristojnom restoranu, a i nezdravija je. Ustanite 15 minuta ranije i doručkujte pre odlaska na posao umesto da se hranite na ulici. Ako baš ne stižete, onda odaberite neki od restorana zdrave i ukusne hrane koji su specijalizovani za zaposlene ljude, tako da ćete u vreme pauze za ručak sebi priuštiti kvalitetan obrok, po pristojnoj ceni.
 
Pregovarajte oko plate
 
Iako je broj poslova u Srbiji na kojima možete da pregovarate oko plate ograničen, ukoliko ste profesionalac sa iskustvom i znanjem, možete biti vredniji poslodavcu nego što mislite. Zato nemojte da budete stidljivi, pa kada vas na razgovoru za posao pitaju koliku platu očekujete, budite realni u proceni svoje vrednosti. Tražite više da biste dobili više. Nije sramota, jer ako vredite, biće vam plaćeno, a vredite onoliko koliko sebe cenite.
 
 Ne “ložite” se na tehnološke novotarije
 
Kompanije koje se bave tehnološkim inovacijama nemaju baš revolucionarne proizvode svakih nekoliko meseci, što ih ne sprečava da izbacuju nove modele starih proizvoda koji su tek malkice unapređeni. Potom će stvoriti medijsku kampanju kojim će probati da vas ubede kako je u pitanju kvantni skok u odnosu na prethodnu verziju i da bez novotarije nikako ne možete da živite. Ne padajte na to. Koristite slobodno starije verzije telefona, i-buk čitača ili kompjutera dokle god zadovoljavaju vaše potrebe. Ponekad su čak  nove verzije i lošije jer imaju nepotrebne ili nedovoljno razrađene opcije.
 
Plaćajte račune na vreme
 
Ukoliko ne plaćate svoje račune, ne samo da će se nagomilati, već će vas sačekati i kamate. Ukoliko platite svoj račun za struju ili telefon, možete uštedeti nezanemarljivu svotu. Zašto da kasnije platite više ako možete ranije da platite manje?
 
Ne trudite se da uštedite po svaku cenu
 
Ponekad se biti stipsa ne isplati. Ako pokušate da odložite ili izbegnete neke troškove, na kraju može da vam ispadne “skuplja dara nego mera”. Nemojte izbegavati posete lekarima i zubarima, jer pored toga što zdravlje nema cenu, na kraju možete da završite s ozbiljnijim i skupljim komplikacijama. Isto važi i za kupovinu naizgled jeftinijih proizvoda. Ne isplati se da kupite neki jeftin odevni predmet ili električnu napravu, samo da biste kroz mesec dana morali da kupite nov proizvod, jer se prethodni, naizgled jeftiniji, pokvario ili iscepao. Budite pažljivi s takvim površnim ekonomisanjem, jer kao što su mudro govorili naši stari: “Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino”.
 
 
Izvor: www.cnp.rs