Saveti za dobru kupovinu
24.04.2014.

Kako smanjiti račune za kupovinu namirnica?

Hrana je jedna od najvećih troškova koji definitivno mogu da istanje budžet svakog domaćinstva. Dobra vest je ta da kuponi, akcije i pravljenje spiska za kupovinu nisu jedini načini da uštedite značajnu količinu novca na računima u prodavnici.
 
1. Sami seckajte
 
Već isečeni i upakovani proizvodi su zgodni za potrošače, ali su i skluplji. Kupovanje celih proizvoda kao što voće, pile, kačkavalj i sveže povrće, uštedeće vam značajnu sumu novca. Drugim rečima, uposlite ruke i prestanite da plaćate drugima da rade nešto što i vi sami možete.
 
2. Kupujte manje poznate brendove
 
Koja je svrha kupovanja najskupljeg prozvoda ako je isti proizvod manje poznatog brenda podjednakog kvaliteta i ukusa? Zbog toga bi trebalo tim brendovima da date šansu, i time uštedite između 20 i 50%. A pored brendova prodavnice, takođe možete da uštedite novac, jer većina prodavnica daje povraćaj novca ukoliko niste zadovoljni proizvodom. Pa zašto ne biste pokušali?
 
3. Potražite alternativne izvore
 
Postarajte se da proverite alternative u većim hipemarketina kako biste značajno smanjili troškove hrane.
 
4. Pravilno skladištite hranu
 
Skladištenje hrane na najefikasniji mogući način produžiće rok trajanja i značajno smanjiti odlaske u prodavnicu svakog meseca.
 
5. Kupujte strategijski
 
Kao i sve drugo u životu, štednja veće sume novca na troškove hrane zahteva određenu vrstu strategije. Na primer, nikada ne treba da idete u prodavnicu gladni jer ćete biti u iskušenju da kupite brzu hranu i druge stvari koje izgledaju dobro.
 
6. Postavite granice
 
Krajnji cilj ovde je štednja, zar ne? Zbog toga vaše potrebe moraju da prevagnu nad vašim željama. Da li vam se dešava da odjednom želite premet na koji niste ni pomišljali dok ga niste spazili na polici u prodavnici? Budite dovoljno disciplinovani da se držite spiska za kupovinu i budžeta određenog za to.
 
7. Proveravajte donje police
 
Proizvođači plaćaju prostor na policama i ponekad pokrivaju te troškove prebacujući iste na potrošača. Kada kupujete u prodavnici, pogledajte donje police na kojima su jeftiniji proizvodi koje ste možda prevideli ranije.
 
8. Unapred planirajte
 
Važno je da unapred planirate ako želite da smanjite na pola troškove hrane. Na primer, nećete trošiti novac na stvari koje već imate u kući. Takođe bi trebalo da kombinujete hranu koju već imate i da pripremate obroke od namirnica koje skupljaju prašinu na policama. Drugim rečima, budite mudri sa onim što već imate i ne dozvolite sebi bacanje hrane.
 
Izvor: www.kamatica.com