Istraživanja tržišta
27.07.2017.

Proces kupovine u robnoj kući IKEA - ŠTA MORATE ZNATI PRE DOLASKA?

Prva velika IKEA robna kuća u Beogradu otvara se 10. avgusta u 10h, a pre odlaska morate se upoznati sa procesom kupovine, jer se razlikuje od onoga na šta smo možda navikli.

Cela kupovina kreće u Izložbenom prostoru robne kuće. Tu se (kao i na sajtu) možete upoznati sa asortimanom i idejama za uređenje kuće. Takođe, moguće je isprobati i uporediti sve izložene proizvode. U IKEA robnim kućama nalaze se blokčići koji izgledaju poput spiska za kupovinu, gde možete zabeležiti sve potrebne informacije o proizvodu koji vam se dopada i koji želite kupiti, a najbitnije je zabeležiti broj artikla. Možete se poslužiti i metrom, koji se takđe nalazi u robnoj kući, da biste bili sigurni da se novi komad nameštaja uklapa u vaš prostor. 

IKEA robne kuće insistiraju na samostalnosti kupaca, pa ćete na etiketi sa cenom pronaći sve potrebne informacije o proizvodu: pored same cene, sastav, dimenzije, ali i informaciju gde taj proizvod možete pronaći na odeljenju Samoposluživanja.

Kada pronađete željeni proizvod na odeljenju Samoposluživanja primetićete da su svi proizvodi IKEE spakovani tako da ih lako možete sami transportovati vašoj kući. Kako iz same IKEE kažu ‘spakovan je samo nameštaj, ne i vazduh’. 

Ovde je najbitnije uporediti broj artikla koji ste prethodno zapisali u Izložbenom prostoru, s obzirom da postoje slični proizvodi u istoj robnoj grupi. Ono po čemu je nameštaj daleko poznat jeste i čuveno uputstvo sa kojim ga kući sami „sklapate“. Svi koji su već imali prilku da kupuju u nekoj IKEA robnoj kući, znaju da to nije komplikovano, ali ipak možete zatražiti i pomoć. Naime, u svakom trenutku se možete obratiti za pomoć radnicima u robnoj kući za usluge isporuke i/ili montiranja.

Što se vraćanja proizvoda i novca tiče, informacija da se novac vraća 365 dana važi isključivo za nekorišćene proizvode, po mogućstvu u originalnom pakovanju. U tom slučaju, vraća vam se pun iznos novca na onaj način na koji ste vi provobitno platili. Ukoliko vraćate nameštaj koji je recimo montiran i koristili ste ga, bitno je da je po njihovoj proceni u takvom stanju da može ponovo da se stavi u prodaju. Tada mogu da vrate deo novca, ponude zamenu uz umanjenje cene ili vam daju poklon karticu sa umanjenim iznosom. 

U svakom slučaju, ukoliko je proizvod korišten, zadržavaju pravo da vam ne vrate novac, ukoliko ne ispunjava uslove. Sve ovo važi za lično predomišljanje kupovinom, ukoliko imate reklamaciju na ispravnost ili funkcionalnost proizvoda ulazi se u proces reklamacije.

Izvor: www.beograduzivo.rs