Istraživanja tržišta
16.03.2017.

Kakav je kvalitet proizvoda na rafovima u Srbiji

"Zemlje koje postavljaju ovo pitanje očigledno su uradile laboratorijske analize i na osnovu toga pokreću inicijativu ka Evropskom parlamentu. Dobiće se rezultati i u Hrvatskoj i Mađarskoj", kaže Jovanka Nikolić, pravnica Asocijacije potrošača Srbije.

Kad je reč o neprehrambenim proizvodima, ona podseća da na sajtu Ministarstva trgovine postoji aplikacija gde građani mogu da pogledaju izveštaje za nebezbedne proizvode.

Podsetimo, Slovačka je iskoristila poziciju predsedavajućeg Evropske unije da se na najvišem nivou zajednice pokrene pitanje nejednakih standarda u proizvodnji hrane i ostale robe za države centralne Evrope i bivših komunističkih država.

Već dugo se sumnja da multinacionalne kompanije prave različite proizvode u kvalitativnom smislu za istočno i zapadno tržište, a inicijativa Slovaka, koju su podržali i Češka i Hrvatska, mogla bi da dovede do rešavanja problema na nivou Evrope.

"Bez rezultata analize može se samo pričati, kao što nama građani daju informacije, jer putuju u okolne zemlje, o različitom kvalitetu na osnovu ukusa, mirisa... Ali informaciju ne smemo plasirati bez analiza", objašnjava Jovanka Nikolić.

Iako je činjenica da postoje proizvodi različitog ukusa, mirisa, a samim tim i sastava, teško se može reći da je to škart roba, kaže Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije.

"Imamo uređenu oblast kad je reč o Zakonu o bezbednosti hrane i pravilnicima o deklarisanju proizvoda, kao i kad je u pitanju postupanje inspekcija. Takođe, ovaj region ima razvijenu proizvodnju brendova", objašnjava Miletić.

Prema njegovim rečima, kvalitet gotovih proizvoda zavisi od sirovina i repromaterijala koji se koriste.

"Zato postoji raspon, jer ako ga proizvedete od vrhunskih supstanci on mora biti skuplji. Drugi aspekt je kupovna moć potrošača te za premium proizvode nećete imati kupce", navodi Miletić.

Jovanka Nikolić dodaje da kompanije koje izvoze u našu zemlju poštuju pravila, zakonodavstva, regulativu i standarde koji ovde važe.

"Tako će iskoristiti sastav za proizvod na osnovu parametara koje mu daje naša regulativa", kaže ona.

Miletić tvrdi da su naši zakoni usklađani sa propisima EU i da postoji kvalietno postupanje po njima. 

"Naši potrošači su apsolutno zaštićeni. Bitan segment je i edukacija potrošača - da prepoznaju deklaraciju, kao i distinkcije između kvaliteta, ali i da se okrenu omiljenim brendovima", poručuje Miletić.

Izvor: rs.n1info.com