Istraživanja tržišta
20.01.2016.

Malo mašte štedi novac - pokušajte!

Ovo je lista svakodnevnih stvari koje prenosi portal Poslovni dnevnik, a za koje ne biste trebali izdvajati novac ili na kojima bi mogli da uštedite kroz umereniju i promišljenu upotrebu.
 
WiFi izvan kuće
Ako ga već morate plaćati u svom stanu, Internet sasvim sigurno ne morate plaćati u javnom prostoru. Velika većina ugostiteljskih, ali i svih drugih objekata danas nudi besplatan wiFi. Vaša odluka da ga ne plaćate, mogla bi biti korak ka utopiji besplatnog interneta svuda – kojoj naginjemo.
 
Flaširana voda
Jedan od najdovitljivijih izuma kapitalizma je činjenica da je uspeo ljude da uveri da im je potrebna voda u flašama. Živimo, na sreću, na području koje se može pohvaliti čistom i kvalitetnom vodom, pa još uvek možemo da flaširamo "česmovaču". Ovde se može pridodati i led, koji možete sami proizvesti u kući, umesto da ga kupujete.
 
Bankarske naknade
Mesečne naknade za održavanje mogu biti pravo finansijsko opterećenje. Trebalo bi izbegavati i podizanje novca na bankomatima banaka koje za ovu uslugu uzimaju proviziju.
 
Fitness
Nitko ne bi trebalo plaćati članstva u teretanama i sličnim mestima u kojima se vežba naplaćuje. Rekreacija je besplatna, kako na You Tube kanalu koji oblije video materijalom tako i u stvarnom svetu u kom možete pešačiti, trčati...
 
Mobilne kompanije
Kompanije kupce mame novim jeftinijim tarifama, ugovorima s više povlastica ili besplatnim uređajima. Ne trebate najnoviji i najveći mobilni telefon čim se pojavi na tržištu. Operateri i proizvođači trebaju vas, a ne vi njih.
 
Knjige
Iako je ovde reč o jednoj od strasti, i u njoj valja biti umeren. Knjige se još uvek mogu posuđivati od prijatelja ili u bibliotekama, a tu su i prednosti online knjižara koje su – besplatne.
 
Kablovska televizija
Većina sadržaja koji se emituje na kablovskim televizijama dostupna je na Internetu na nekim od streaming platformi, pri čemu je naknada za korišćenje njihovog sadržaja niža od one koju obično plaćate kablovskoj televiziji.
 
Višesatni razgovori koji vam nisu u blizini
Skype, Viber -  besplatna i praktična alternativa, kao i FaceTime...
 
Izvor: bizlife.rs