Istraživanja tržišta
09.03.2015.

Niste samo vi u pitanju, ponedeljak jeste najgori dan

Najnovije britansko istraživanje koje je sprovela kompanija “Tune Hotels” pokazalo je da čak 25 odsto ljudi spava loše nedeljom uveče. 
 
Osim što svakog vikenda remetimo biološki ritam time što spavamo duže, nesanicu izaziva i sveopšta anksioznost usled pomisli na početak radne nedelje. 
 
Čak i sama pomisao na javni prevoz i putovanje na posao mnoge će uznemiriti, pa tako 10 odsto Britanaca ne može dovoljno da se naspava jer tokom noći razmišlja o onome što ih sutradan čeka. 
 
Britanci će tokom kritične večeri spavati u proseku samo šest i po sati, što je daleko ispod preporučenog minimuma od osam sati, dok će čitavih 50 odsto spavati samo četiri sata. 
 
“Opšte je poznato da je prosećnoj osobi potrebno najmanje osam sati kontinuiranog sna kako bi se organizam u potpunosti odmorio i oporavio, a to naročito važi za ljude koji rade veoma zahtevne poslove. Nedeljna nesanica je veliki problem i ovom prilikom apelujem na ljude da učine sve što je u njihovoj moći da eliminišu uzročnike nesanice kako se kasnije tokom nedelje efekat ne bi gomilao i uzrokovao opštu iscrpljenost”, izjavio je Džejson Elis, profesor na katedri za nauke o spavanju Univerziteta Nortambrija u Njukaslu. 
 
Izvor: Daily Mail/b92