Istraživanja tržišta
08.01.2015.

Pijace - tržište u Srbiji koje obrće milijarde

"U Srbiji ima 143 Pijačne uprave i 410 pijaca i na njima radi 80.000 ljudi, a snabdeva 67 odsto stanovništva. U ukupnom prometu i otkupu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji pijace učestvuju sa oko 20 odsto", rekao je Batalović, koji je i bivši predsednik Odbora Privredne komore Srbije za komunalne delatnosti i pijace.
 
Pijačne uprave, samo na osnovu poreza na dodatnu vrednost u budžet države godišnje uplate 600 miliona dinara, tvrdi on.
 
Napominjujući da pijace predstavljaju tržišni barometar koji je veoma osetljiv na sve oscilacije u ponudi i tražnji, Batalović je dodao da "niko tačno ne zna" koliko je ljudi direktno vezano za pijacu, ako se uzmu u obzir proizvođači, prerada, prevoz, ali je sigurno da pijace pružaju egzistenciju zavidnom broju ljudi.
 
Ističući da su pijace najjače tržište u Srbiji na kojima građani troše 70 odsto kućnog budžeta, on dodaje da oko 95 odsto ukupne ponude na pijačnim tezgama čini individualni sektor, u čemu poljoprivrednici učestvuju sa 70 odsto.
 
O ukidanju pijaca niko u Evropi ne razmišlja. Naprotiv, rade intenzivno na njihovom razvoju, pre svega veletržnica na kojima se snabdevaju i hipermarketi. Privatizacijom pijaca obezbeđuje se smanjivanje direktnih uticaja državnih intervencija, ali one, i u izmenjenim uslovima neće imati alternativu jer su, pre svega, fleksibilni tržišni instituti.
 
Batalović je istakao da će, na perspektivu pijaca dominantan uticaj imati stanje, organizovanost i prespektiva poljoprivredne proizvodnje, razvijenost i organizovanost maloprodaje.
 
Naše kvantaške pijace, sve više su slične veletržnicama u svetu, kao centrima prodaje na veliko, dok je najjača i najorganizovanija Kvantaška pijaca u Srbiji u Beogradu, da posluje u okviru Gradske pijace, locirana u Surčinu.
 
Iako nema sve atribute Veletržnice, ova pijaca je član Svetske organizacije Veletržnica, na ovoj pijaci 35 odsto iz Beograda, a 65 odsto dolaze iz drugih mesta Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, dok veletrgovci uglavnom robu dovoze iz Makedonije i Grčke.
 
Batalović napominje da na Kvantaškoj pijaci u Beogradu najviše kupuju prekupci i to više od 38 odsto, radi dalje prodaje u drugim mestima u Srbiji ili drugim državama. Posle beogradske, napominje Batalović, druga po veličini Kvantaška pijaca u Srbiji je u Nišu.
 
 
Izvor: www.novimagazin.rs