Istraživanja tržišta
05.06.2014.

Kupovina kao droga

Na putu od kancelarije do posla oči joj se cakle kad ugleda neku novu stvarčicu, ali je muči što nema još jednu ruku, za još samo jednu finu dizajniranu kesu jer bi volela sebi da priušti milionitu majicu ove sezone. Tako će zaboraviti na sve brige.
 
Kupoholizam je činjenica savremenog doba, a dolaskom novih brendova, razvojem bankarskog sistema koji nudi bezbroj načina kupovine na rate i odloženog plaćanja postao je deo i naše svakodnevice. Ali, ono što brine jeste činjenica što je kupoholizam davno prestao da bude zabava i prerastao u bolest koja ima i svoj stručni naziv - oniomanija. Koliko je rasprostranjena govori podatak da 50 miliona Amerikanaca pati od poremećaja prisilne kupovine. Istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Kanadi i SAD pokazuju da dvoje od desetoro stanovnika pokazuju simptome tog poremećaja. Zavisnost od kupovine, smatraju stručnjaci, ništa nije bezopasnija od zavisnosti od droga ili alkohola. Doduše, ne može izazvati organske probleme, ali psihičke i društvene i te kako.
 
Jednostavno objašnjenje za to je kad žena stane pred ormar prepun garderobe i kaže da nema šta da obuče i pada zbog toga u očaj. Sve dok bude mislila da njeno nezadovoljstvo leži u tome što uvek vidi rupu u punom garderoberu iako neprestano trpa u njega nove stvari, veća je šansa da oboli od oniomanije.
 
Prodavnice su prepune stvari koje obaraju s nogu i kojima se ne može odoleti, pa makar se zadužili i preko svojih mogućnosti. Da su Srbi odavno deo potrošačkog društva, govori podatak da je u proseku svaki građanin zadužen 500 evra. Sociolog Milan Pavlović objašnjava da je na kupoholičarski nagon u našoj zemlji posebno uticalo naglo pristizanje novih brendova posle mnogo godina nemaštine i izolacije. Tako smo utočište od problema preselili iz kafana u tržne centre.
 
Sve dok se kupovina izjednačava sa zabavom, nije strašno, ali kad je to za nekoga ispunjavanje života ili stvaranje identiteta, onda stvar postaje već opasna. Dovoljno ozbiljna da se potraži pomoć od psihologa i pre svega sebi postavi pitanje koliko se dugo u kupljenim stvarima uživa!
 
 
Izvor: www.pressonline.rs