Dešavanja & Promocije
26.05.2010.

OMEGOL | Rezultati ankete sprovedene 8. maja u Beogradu

Na pitanje da li se bave sportom većina ispitanika (69%) je dala negativan odgovor. Od onih koji se bave sportom, 11% njih se bavi profesionalno, a ostali mahom rekreativno. 6% ispitanika se bavi sportom iz zdravstvenih razloga.

 

Najveći broj anketiranih, njih 83% se najčešće hrani kod kuće, 4% u restoranima a 13% u kioscima i restoranima brze hrane. Upoređujući ovo pitanje sa pitanjem vezanim za godine ispitanika, može se zaključiti da najveći broj onih koji se hrane u kioscima i restoranima brze hrane ima između 19 i 39 godina.

 

Na pitanje koliko puta dnevno jedu, anketirani su se podjednako izjasnili da se hrane 1 ili 2 puta dnevno i 3 puta dnevno. Upoređujući i ovo pitanje sa starosnom strukturom ispitanika, može se uočiti da se 1 ili 2 puta dnevno najčešće hrane ispitanici od 19 do 39 godina starosti, tj. mlađa populacija.

 

Na pitanje da li vode računa o unosu hranljivih sastojaka, gotovo polovina ispitanika je odgovorila da uvek vodi računa o unosu hranljivih sastojaka. Upoređujući ovo pitanje sa polnom i starosnom strukturom, može se zaključiti da su to prvenstveno žene od 40 i više godina.

 

Na pitanje da li bi menjali svoj način ishrane, više od polovine anketiranih je dalo potvrdan odgovor.

 

Na pitanje šta od namirnica moraju imati u svakodnevnom obroku, od ponuđenih odgovora, većina anketiranih se izjasnila da to moraju biti: voće (52%), povrće (40%) i meso (37%), dok se manji broj ispitanika odlučio za mlečne proizvode (28%) i slatkiše (9%). Upoređujći ovo sa polnom strukturom, uočava se da većina pripadnika muškog pola mora imati u obroku meso, dok kod žena preferira povrće i voće.

 

57% anketiranih smatra da zdrava ishrana zavisi od  načina i tempa života, 28% njih smatra da zavisi od finansijskih sredstava, a 15% da zavisi od uticaja porodice i okruženja.

 

Kada bi mogli da biraju šta da pojedu, anketirani bi se od ponuđenog najrađe opredelili za ribu sa spanaćem i barenim krompirom (55%), zatim za pljeskavicu i pečeni krompir (27%) i burek (18%). Zanimljivo je da su se, gledajući starosnu strukturu, ispitanici od 14-18 i 19- 35 godina najpre odlučivali za pljeskavicu sa krompirom i burek.

 

U prethodnom pitanju više od polovine ispitanika reklo je da bi, kada bi mogli da biraju, najradije pojeli ribu sa spanaćem i barenim krompirom. Ipak, na pitanje koliko često jedu ribu, došli smo do rezultata da 65% anketiranih retko jede ribu (47% njih je jede 1 mesečno a 18% i ređe od toga).

Omegol_rezultati_ankete