Dešavanja & Promocije
21.08.2015.

Bazar polovnih knjiga od subote na Trgu Nikole Pašića

Tezge se uveliko postavljaju, a prodaja će početi u subotu, 22. avgusta.
 
Cene knjiga na Bazaru biće i 50 odsto jefinije od cena u knjižarama. Prodavci na bazaru će imati istaknute cene, imati fiskalne i izdavati račune.
 
- Otvorili smo firmu, obezbedili tezgu, knjigovođe i dozvole i to sve platili 150.000 dinara - kaže prodavac koji u Kosovskoj ulici prodaje knjige 20 godina.
 
Roditelji koji su danas krenuli na bazar, začuđeni što još nije počeo odlučili su da se spuste koju ulicu niže do Kosovske i kod uličnih prodavaca pođu u potragu za jefinijim školskim knjigama. 
 
Udžbenici za osnovnu školu kod uličnih prodavaca u Kosovskoj koštaju od 200 do 400 dinara, dok su knjige za srednjoškolce nešto skuplje, pa u zavisnosti od izdavača, koštaju od 300 do 500 dinara.
 
- Knjige koje izdaje Zavod za udžbenike su jefnije i kreću se uglavnom od 300 dinara, dok su Kletove i Logosove knjige skuplje i kreću se od 400 i 500 dinara pa nagore - kaže jedan od uličnih prodavaca.
 
Međutim, ima i onih prodavaca koji su spremni da cenu knjige “iz gepeka” spuste i na 250 dinara.
 
Udžbenici u knjižarama kreću se po ceni od 750 dinara, jefinije su samo radne sveske koje koštaju oko 600 dinara.
 
- Komplet za osnovnu školu košta od 7.000 do 10.000 dinara, a za srednju od 12.000 pa do 16.000, u zavisnosti od izdavača - kaže ulični prodavac.
 
Iako je najavljeno da će tokom trajanja Bazara polovnih udžbenika Komunalna policija vršiti jaču kontrolu i terati ulične prodavce iz Kosovske ulice, oni kažu da ih to neće sprečiti u poslu.
 
- Mogu samo da pokušaju da nas sklone, a ako to probaju napravićemo revoluciju. Nas preko 200 živimo od ovoga i nećemo se skloniti. Razumemo da mora nešto da se plati i državi, zato i platimo kazne koje dobijemo, ali nećemo se sklanjati odavde - kaže jedan od prodavaca.
 
Predsednica Udruženja polovnih udžbenika Tatjana Miholjčić, koja je i sama ulični prodavac knjiga već godinama, već drugu godinu za redom ima svoju tezgu na bazaru na Trgu Nikole Pašića. Međutim, smatra da je i pored bazara, bolja prodaja u Kosovskoj ulici - poznatoj po prodaji knjiga.
 
Izvor: blic.rs