Zanimljivosti
19.08.2015.

Revolucija na pomolu - Supermarketi će poklanjati hranu koju ne prodaju

Supermarketi imaju vremena do jula iduće godine da sklope ugovor sa humanitarnim organizacijama ili "bankama hrane" o poklanjanju namirnica.
 
Ova odluka usledila je nakon medijske kampanje mladog desničara Araša Derambarša, koji se zgražavao pred prizorima beskućnika primoranih da preturaju po kontejnerima.
 
Derambarš je u početku sam sakupljao odbačenu hranu iz supermarketa i delio je ugroženima, a zatim je pokrenuo peticiju za donošenje pomenutog zakona, koja je imala neočekivano veliki odziv.
 
Žak Bajle, predsednik Francuskog udruženja "banaka hrane" kaže da će organizacijama tog tipa trebati dodatno osoblje i smeštajni kapaciteti da bi Berambaršova zamisao uspela.
 
Direktorima velikih prodavnica nimalo se ne dopada ova kampanja, kao ni činjenica da su predstavljeni kao oni koji uludo bacaju hranu.
 
- Od nas potiče svega pet odsto otpada u Francuskoj - kaže jedan od njih, ubeđen da je inicijativa nastala "samo da bi se političari osećali bolje".
 
Oko 4.500 supermarketa već je sklopilo ugovore o donacijama, a Derambarš je u međuvremenu pokrenuo sličnu peticiju i na nivou Evropske unije. On se nada da će sakupiti najmanje milion potpisa iz sedam zemalja, koliko je neophodno da bi Evropska komisija razmotrila njegov predlog.
 
Ostaje nam da čekamo i nadamo se da će ista ideja zaživeti i kod nas. 
 
Izvor: blic.rs