Saveti za dobru kupovinu
27.05.2015.

15 načina da putujete jeftinije

1. Ne birajte datume
 
Google od nedavno omogućava poređenje cena na letovima po datumima. Iskoristite to što su neki dani dosta jeftiniji od drugih. Recimo sredina nedelje po pravilu je uvek povoljnija, posebno utorak i sreda.
 
2. Ne birajte destinaciju
 
Ako želite da putujete jeftino birajte po ceni a ne po lokaciji. Što znači da ćete bolje proći ako odaberete gde ćete putovati kada proverite sve cene. Proverite cenu smeštaja, cenu putovanja, ponude agencija. Često će biti jeftinije da uplatite aranžman nego da sami sve organizujete.
 
3. Tražite popust
 
Studenti i novinari recimo imaju pravo na popust za putovanja vozom. Raspitajte se da li spadate u neku grupu i probajte da uštedite na svemu.
 
4. Rezervišite što ranije
 
Avionske karte su najjeftinije ako ih kupite dovoljno rano. Slično je i sa rezervacijama smeštaja i drugim načinima prevoza.
 
5. Budite nevidljivi
 
Neke avio kompanije i prodavci smeštaja će vas pratiti i povećavati vam cenu ako otkriju da tražite sa istog računara iste stvari. Zato uvek proverite sa potpuno druge mreže i računara cenu pre nego što kupite.
 
6. Pratite sve
 
Pratite avio kompanije, forume za putovanja, smeštaj i agencije. Pre ili kasnije će se pojaviti popusti koji će vam odgovarati.
 
7. Proverite alternative
 
Posebnu pažnju obratite na smeštaj. Pretražujte Booking AirBnb, lokalne sajtove. Naravno možete da probate i da ostvarite direktan kontakt sa vlasnicima stanova i apartmana kako biste izbegli plaćanje provizija. Ni hotel možda nije najskuplje rešenje ako imate i obroke u ceni i na dobroj su lokaciji pa nećete plaćati prevoz do centra.
 
8. Muzeji
 
Raspitajte se da li muzeji i atrakcije imaju dane kada je ulaz besplatan.
 
9. Snimite mape
 
Idite na Google Maps, učitajte mapu grada, kucajte u search OK MAPS i snimite mapu. Tako ćete moći da je koristite i bez interneta.
 
10. Koristite javni prevoz
 
Izbegavajte taxi i rent a car već koristite javni prevoz koji je često zapravo i najbrže rešenje.
 
11. I bicikle
 
Mnogi gradovi danas imaju odličnu ponudu bicikala za iznajmljivanje.
 
12. Ako zaboravite punjač
 
Ako vam se desi da zaboravite punjač pitajte da li u hotelu imaju višak. A obično imaju…
 
Izvor: Domino Magazin