Zanimljivosti
06.05.2015.

Evo šta sve možete kupiti za jedan dinar u Srbiji!

Iako se na prvi pogled možda čini da jedan dinar ne predstavlja nikakvo bogatstvo, nemojte potcenjivati njegovu moć. Dinar po dinar i strpljenjem i uštedom možete doći do prilične sume. Međutim, ono što smo mi istraživali jeste šta je to što za jednu kovanicu možete kupiti u našoj zemlji.
 
Ako ste pomislili da je odgovor ništa – prevarili ste se.
 
Za jedan dinar se mogu pronaći stvari koje vam se na prvi pogled možda ne čine značajnim, ali poenta je da ih još uvek ima. Tako, na primer,  možete kupiti klikere – jedan komad - jedan dinar. Plavi, crveni ili žuti, mogu se naći u pojedinim prodavnicama, obuično pored kase ili na nekom vidljivom mestu, sa nalepljenom cenom.
 
Osim klikera, za dinar možete sebi priuštiti petnaestinu čokoladne bananice i četvrtinu kockice “Milka” čokolade. Taman da osetite slast, a da se ne ugojite. To možete zaliti jednim gutljajem Koka-Kole, koji bi morao da iznosi oko nekih dvadesetak mililitara.
 
U retkim radnjama možete pronaći i žvake koje i dalje koštaju samo dinar. Istina, malo ih je, ali još uvek postoje. 
 
Kada imate kijavicu i zafali vam maramica, po ovoj ceni je možete kupiti. Naravno, ako je prodavac voljan da vam je proda na komad. Ali, nije neizvodljivo.
 
Za dinar sebi možete priuštiti i desetak listića toalet papira.
 
Verujete li da slaninu i kulen takođe možete uzeti za ovaj novac? Skoro jedan gram, tačnije 0,70 grama slanine i ceo gram kulena koštaju tačno dinar! Uz ovo možete uzeti i zalogaj hleba, odnosno petinu jedne kriške. Na pijaci sigurno možete dobiti jednu jagodu, trešnju ili zrno grožđa.  Četiri semenke bundeve ili 8 semenki suncokreta možete pronaći po ceni od dinar.
 
Iako su ove stvari male i niko ne razmišlja o njima ozbiljno, setite se rečenice sa početka – dinar po dinar i polako će se skupiti.
 
Izvor: telegraf.rs