Zanimljivosti
01.04.2015.

Više vam ne treba lupa za kupovinu

Debelo istaknuta slova, uz to i strogo propisane veličine, kojima su ispisane najvažnije informacije o proizvodu trebalo bi da potrošačima ubuduće olakšaju izbor. Ipak, mnogi i dalje ne čitaju ono što piše u deklaraciji.
 
Iz udruženja potrošača poručuju da će novi propisi omogućiti kupcima da lakše dođu do informacija o proizvodu. 
 
“Ne sme font biti manji od 12 a za manje proizvode od 0 do 9 milimetara, tako da vam vise neće biti potrebna lupa kad idete u prodavnicu”, kaže Goran Papović. 
 
Iz NOPS-a poručuju da je loše što se u marketima i dalje mogu naći proizvodi sa starim deklaracijama, koji su upakovani pre stupanja na snagu novog pravilnika, ali oni koji sutra pakuju u obavezi su da svoj proizvod stave u promet poštujući nove odredbe. 
 
U deklaraciji mora biti istaknut spisak svih sastojaka uključujući aditive. Zemlja porekla proizvoda, kao i zemlja iz koje je uvezen. 
 
Uputstvo o upotrebi i čuvanju. Svi alergeni moraju biti ispisani drugim oblikom slova i drugom bojom. U vidnom polju potrošača treba da bude i rok trajanja namirnice. 
 
Proizvođači hrane imali su više od godinu i po da se prilagode novim propisima. Za one koji ih se ne budu pridrzavali slede kazne 
 
“Deklaracija je lična karta proizvoda ako vi garantujete da tu ima 3 posto soli, 12 posto ugljenih hidrata, a mi ustanovimo kontrolom drugacije sankcije su neverovatne, mislim da nije dan proizvodjac ne bi smeo da na takav nacin obmanjuje potrosaca”, kaže Papović. 
 
Još jedna od novina je i da će ubuduće i ugostitelji svoje goste morati da upozore ukoliko porudžbina sadrži sastojke koji mogu izazvati alergiju. Novi pravilnik u skladu je sa onim koji već važi u zemljama Evropske unije.
 
Izvor: www.b92.net