Saveti za dobru kupovinu
24.01.2015.

Kako da pametno uštedite novac

1) KOMUNALIJE
 
Kada je u pitanju račun za telefon i internet, postoji mnogo načina da uštedite. Za početak, možete da se opredelite za osnovni paket kablovske televizije koji je i jeftiniji, ili za paket interneta sa manjom brzinom. Takođe, postoje i posebne ponude da plaćate telefon, internet i televiziju po manjoj ceni.
 
A, da biste uštedeli na struji, zamenite sve sijalice onim ekološkim, dugotrajnijim i uvek isključujte iz struje sve aparate ako ih ne koristite. Takođe, ograničite količinu vode u bojleru koju ćete zagrejati, a koja vam je sasvim dovoljna za svakodnevno održavanje higijene.
 
2) HRANA
 
Počnite da pripremate hranu i kafu kod kuće i da to sve nosite na posao. Eksperti savetuju da, umesto da pravite šoping listu, napravite nedeljni meni kog ćete se pridržavati i u skladu sa njim kupovati namirnice. Razlog tome je što ćete tako izbeći gomilanje hrane koju ćete kasnije pola baciti jer nećete stići da je pojedete. Ako ne uspete da pojedete sve što ste pripremili za ručak, iskoristite za večeru ili za sutrašnji ručak. Tako ćete uštedeti više novca.
 
3) NOĆNI ŽIVOT
 
Gledajte filmove kod kuće umesto da trošite novac na karte za bioskop. Ili, organizujte okupljanje sa prijateljima kod vas kući, neka svako udeli novac za piće i hranu i svakako ćete manje potrošiti nego da ste izašli u restoran. Ako volite da idete u klub, napravite žurku kod kuće, spremite jednostavne i jeftine koktele i svi će se provesti fenomenalno. Samo obavestite komšije na vreme!
 
4) PREVOZ
 
Ako je to moguće, maksimalno iskoristite javni gradski prevoz. Takođe, ako je mesto gde ste se zaputili relativno blizu, idite pešice ili na bicikli. Osim toga, možete sa kolegama sa posla koji imaju automobil podeliti novac za gorivo i voziti se sa njima na posao.
 
5) ŠOPING
 
Svi vole da nađu nešto dobro na popustu, ali nikako nije dobro da konstantno budete bombardovani specijalnim ponudama i popustima za taj dan. Odjavite se sa svih reklamnih mejlova koji vam stižu svakodnevno i obaveštavaju vas o popustima. Kada je potrebno, iskoristite šta vam se nudi, ali to nikako nemojte praktikovati često.
 
Izvor: Blic žena