Saveti za dobru kupovinu
21.10.2014.

NBS: Nismo krivi što je Pej Pal obustavio prijem novca u Srbiju

Uzbuđenje korisnika Pej Pala koji su posle dve godine napokon dočekali mogućnost da preko ovog servisa jednostavno naplate svoje usluge i robu, brzo je splaslo kada su od korisničkog servisa dobili sledeću poruku:
 
“Nažalost, moramo da vas obavestimo da usled nepredviđenog problema, opcija za primanje novca više neće biti dostupna. Budite uvereni da već radimo na rešavanju ovih problema. Za sada, kroz svoj Pej Pal nalog nećete biti u mogućnosti da primite naplatu zbog finansijskih regulativa vaše zemlje koje moramo da poštujemo.”
 
Iako je zakonski okvir uglavnom regulisan što se tiče elektronskog poslovanja, pretpostavlja se da je problem u tome što Srbija ne dozvoljava promet stranim valutama između svojih građana, preduzeća i preduzetnika.
 
Kako je jedino zakonito sredstvo plaćanja u našoj državi dinar, a ovu valutu Pej Pal ne prepoznaje, to znači da bi građani Srbije mogli da primaju uplate iz inostranstva, ali da bi svaka razmena novca preko Pej Pala između onih koji žive u Srbiji, bila sankcionisana.
 
Ipak, u NBS kažu da su odmah po objavljivanju informacije korisničkog servisa stupili u kontakt sa predstavnicima Pej Pala koji su izjavili da “ta informacija nije tačna i da se eventualne prepreke uvođenju nesmetanog servisa prijema novca ne mogu dovesti u vezu sa navodnim ograničenjima koja nameću domaći propisi.”
 
- NBS je uvek jasno isticala da su plaćanja i naplate preko Pej Pala dozvoljeno radi naplate iz inostranstva i plaćanja prema inostranstvu, ali ne i između rezidenata u zemlji. Takođe, ukazivano je i na to da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata neće snositi Pej Pal, nego oni koji učestvuju u takvoj transakciji - kažu u NBS.
 
Ni Slobodan Marković, IT stručnjak, nema objašnjenje za aktivaciju, pa deaktivaciju opcije za primanje novca preko Pej Pala, ali objašnjava za “24 sata“ da se Srbija i dalje nalazi na spisku zemalja koje će dobiti ovu mogućnost.
 
Šta je trenutno moguće Pejpalom
 
Kupovina robe iz inostranstva
Slanje novca u inostranstvo
 
Šta nije moguće Pejpalom
 
Prodaja usluge ili robe nekome u inostranstvu
Slanje novca preko Pejpala iz inostranstva u Srbiju
Kupovina i prodaje robe između građana Srbije
 
Izvor: 24 sata