Saveti za dobru kupovinu
22.09.2014.

Hoću da znam šta kupujem!

Posredstvom medija saznajemo da postoji "ulje bez holesterola'', da je margarin izvanredan za rast dece, da je čokolada sa mlečnim punjenjem "izvanredan prehrambeni izvor kalcijuma za decu'', da sokovi sadrže ,"sve potrebne vitamine i minerale'' za rast i razvoj dece te bezbroj drugih zdravstveno neodrživih izjava.

 

Na izbor određenih namirnica utiče više činilaca: novčane mogućnosti, navike, religijska uslovljenost i različita znanja i saznanja. Ekonomski uslovi su važni ali nisu presudni prilikom izbora hrane. Presudni su socijalni uslovi odnosno navike i saznanja. U 21. veku, na izbor hrane najviše uticaja imaju mediji kroz reklamiranje hrane i nepotpuno obaveštavanje potrošača o uticaju određene hrane na zdravlje ljudi. Prilkom neposrednog biranja namirnica potrošač treba da obrati pažnju na deklaraciju, nutritivne činjenice i zdravstvene izjave (ako su navedene na pakovanju namirnice).

 

Deklaracija je najvažnija 
 
Deklaraciju treba da ima svaki prehrambeni proizvod koji se nalazi u prometu, a deklaracija treba da se nalazi na pakovanju prehrambenog proizvoda.
 
Na deklaraciji treba da se nalaze sledeći podaci: naziv proizvoda, ime proizvođača (i sedište proizvođača), tehnološki sastav proizvoda, vreme proizvodnje, rok trajanja i proizvodni broj.
 
Ukoliko je prehrambeni proizvod iz uvoza pored deklaracije na jeziku zemlje proizvođača, treba da postoji doslovan, razumljiv i jasno čitljiv prevod na maternji jezik zemlje uvoznice u kojoj se određeni prehrambeni proizvod nalazi u prometu.
 
Savet: ne kupujte namirnice bez deklaracije! Ukoliko nađete u prometu prehrambeni proizvod bez deklaracije, namirnice sa nepotpunom deklaracijom, prehrambene proizvode iz uvoza bez prevedene deklaracije, namirnice sa isteklim rokom trajanja obratite se za savet Asocijaciji potrošača Srbije (APOS) ili Službi sanitarnog nadzora Republike Srbije. Sve navedno je važan korak za zaštitu zdravlja potrošča i smanjenje rizika za nastajanje bolesti prenosivih hranom.
 
Nutritivne vrednosti
 
Ukoliko na pakovanju namirnice postoje nutritivne činjenice to je dobro za zdravlje potrošača i za informisanost potrošača. Nutritivne činjenice pokazuju koliko na 100 grama namirnice ili po jednom posluženju namirnice ima energije (izražava se brojem kalorija) i hranljivih materija (belančevina, masti i ugljenih hidrata) koje se izražavaju brojem grama ili procentualnim udelom u energetskoj vrednosti namirnice. Ukoliko proizvođač želi da istakne neki poželjni nutritivni sastav namirnice (povećan sadržaj dijetnih vlakana, prisustvo probiotika) isto se može nalaziti u nutritivnim činjenicama. Postojanje nutritivnih činjenica na pakovanju namirnica nije obavezno ali je poželjno.
 
Zdravstvene izjave
 
Zdravstvene izjave su poseban izazov za potrošača, proizvođača ali i za regulatorna tela u zemlji, postojanje zdravstvene izjave nije obavezno. Zdravstvena izjava može da sugeriše potrošaču da namirnica može da unapredi zdravlje (mleko u ishrani dece i adolescenata) ili da smanji zdravstveni rizik (namirnice sa smanjenim sadržajem zasićenih masti, namirnice koje ne sadrže trans masne kiseline). Zdravstvena izjava ne sme da dovodi u zabludu potrošača, ne sme da ukazuje da prehrambeni proizvod prevenira ili leči neku bolest.
 
Savet: Pre polaska u nabavku namirnica racionalno odredite šta vam je neophodno, naoružajte se strpljenjem, produžite vreme provedeno u trgovini i pokušajte da pronađete sve što je predstavljeno u ovom kratkom vodiču.
 
Izvor: APOS.org.rs