Saveti za dobru kupovinu
18.09.2014.

Kako nas proizvođači obmanjuju: najčešće greške u deklarisanju proizvoda!

Proizvođači su već u obavezi da posebno obeležavaju alergene u namirnicama, ali na policama i dalje ima najviše stare ambalaže.
U nastavku možete pročitati koje greške najčešće se prave u deklarisanju namirnica i proizvoda koje svakodnevno viđamo na rafovima u supermarketima.
 
Nepravilna upotreba izjave "bez holesterola" - ne može stajati na proizvodu biljnog porekla. 
 
Ako na proizvodu stoji slika lešnika ili je rečima pomenut (ili bilo koji drugi sastojak) u spisku sastojaka mora stajati njegova količina u procentima.
 
Ne bi trebalo isticati izjavi "bez GMO" jer u Srbiji ne postoji ni proizvodnja ni prodaja genetski modifikovanih proizvoda.
 
Izjave "bez aditiva" na proizvodima koji sadrže aditive.
 
Pretenciozne zdravstvene izjave -  podiže imunitet, regeneriše jetru, poboljšava rad bubrega, smanjuje apetit... treba da se zamene  odobrenim zdravstvenim izjavama koje imaju tačnu formulaciju i uslove pod kojim se mogu staviti na proizvod.
 
Pogrešna upotreba izjave dijet i slike metra - ova kombinacija isključivo navodi potrošača da će konzumiranjem tog proizvoda smanjiti težinu. Za smanjenje telesne mase postoji odobrena zdravstvena izjava, a nosilac te zdravstvene izjave je biljno vlakno glukoman, tako da ona može stajati samo na proizvodu koji sadrži glukoman.
 
Izvor: Politika/Lisa