Istraživanja tržišta
15.09.2014.

Kako da zaradite novac ako ste nezaposleni?

Niko ne garantuje da će svaki od načina biti uspešan niti da će zarađeni novac biti dovoljan za život, ali verovatno nije naodmet isprobati. Bitno je imati u vidu da se ne treba stideti nikakvog posla, naročito ako donosi novac.
 
1) Prodaja starih stvari
 
Period nezaposlenosti možete iskoristiti za prevrtanje tavana, garaže i starih ormana kako bi pospremili stare stvari ili stvari koje više ne koristite.
 
Za svaku stvar postoji kupac samo je problem naći ih. Naročito su tražene stare knjige. Potencijalne kupce možete naći preko malih oglasa ili preko Interneta. Danas imamo i specijalizovane sajtove u Srbiji na kojima možete oglasiti svoje stvari kao što su: Kupindo i Limundo, tako da fizička razdaljina više nije prepreka. Isto tako postoje sajtovi koji otkupljuju stare knjige. Stare ili nekorišćene stvari možete probati prodati i na pijaci.
Isto tako se možete ponuditi i da svojoj rodbini ili komšiluku pomognete da se oslobodi starih stvari, tako što ćete vi vršiti prodaju a novac ćete podeliti.
 
2) Sitne usluge
 
Ako imate neku vrstu veštine, od kuvanje do pranja prozora, možete putem nje zaraditi novac. Ta veština može biti bilo šta što umete i možete da radite. Ne morate biti ni profesionalac, na primer, ako želite da držite časove engleskog jezika, a niste potpuno ovladali njime, možete držati časove deci ili apsolutnim početnicima. Potrebno je samo da spustite cenu.
Razmislite šta bi to bilo traženo u vašem kraju, a što bi vi mogli da radite i postavite oglas u lokalnim novinama, izlepite plakate po obližnjim zgradama ili podelite flajere. Naravno, obavestite sve osobe koje poznajete. Sada ćemo nabrojate neke od sitnih usluga koje možete obavljati. Naravno, ovaj spisak nije potpun i može se odnositi na bilo šta:
 
držanje časova
čuvanje dece
pomoć oko izrade sajtova
frizerske usluge, feniranje
prodaja domaćih kolača
čišćenje stanova
pomoć u kući starijim osobama
ručni radovi
rad preko interneta
pomoć oko računara
krojačke usluge
popravka automobila
pomoć oko selidbe
šetnja kućnih ljubimaca
…..
i još mnogo toga
 
3) Iznajmite stan ili nekretninu
 
Ako imate u vlasništvu neki stan ili bilo kakvu nekretninu možete je iznajmiti. U slučaju da imate veći stan, možete iznajmiti jednu od soba studentima.
 
4) Preprodaja, sitna trgovina
 
U nekim delovima zemlje ili čak i grada određeni proizvodi su jeftiniji od onih u drugim delovima zemlje. Na primer u Beogradu se može naći jeftina garderoba dok u manjim mestima izbor nije tako širok. Ako uočite neku takvu nepodudarnost, to predstavlja odličnu poslovnu priliku.
 
5) Povremeni poslovi
 
U malim oglasima se često oglašavaju povremeni poslovi. Na primer, nekome je potrebno pomoći oko gradnje nove kući ili slično. Isto tako u zadrugama se takođe mogu naći povremeni poslovi. U nekim slučajevima može biti od pomoći direktan odlazak u firmu i raspitivanje da li im je potreban privremeni radnik.
 
6) Poljoprivreda
 
Jedna od opcija predstavlja i bavljenje poljoprivredom. Proizvode možete prodavati na pijaci, ličnim kontaktima ili isto preko Interneta.
 
7) Siva ekonomija odnosno šverc
 
Siva ekonomija je kažnjiva zakonom, i predstavlja svaku aktivnost kojom se izbegava plaćanje poreza.Ovde nećemo mnogo objašnjavati kako i šta, ali eto samo da znate da je to jedna od opcija za zaradu novca. U doba sankcija siva ekonomija je bila glavni izvor prihoda mnogih porodica.
 
 
Izvor: www.mcb.rs