Saveti za dobru kupovinu
12.09.2014.

Svadbe više koštaju zvanice nego mladence

Teško neko vreme došlo kada je poziv na svadbu kao prst u oko.
 
Kad je čuo, otac kaže: “Gde sada nađe da se ženi na ovu krizu?”. Kum se hvata za glavu, gleda od koga da zajmi. Ponosna zvanica računa: “stotku” turim u kovertu, kupim cipele, potrebne i nove pantalone, košulja, “pljunem” nešto za fotografije, kitim muziku - ode pola plate. 
 
Ali zato mladenci, ako imaju “leđa” - odnosno, kako je red, ako se roditelji se “isprse” - osim tradicionalnih, više trivijalnih problema (ko će gde da sedi i ko sa kim ne priča) tog dana, svadbu mogu najbolje da zapamte po prvoj bračnoj noći kada su prebrojavali pare, mikrotalasne rerne, escajge...
 
Mitar Jović, skoro kao Sekula, ženio se tri puta. Prvi put “protiv” Silvane Rajković pre četiri godine. I, kune se, svadba bila berićetna.
 
- Silvana je iz bogate porodice, ali mi nismo dali da njeni roditelji plate celu svadbu, pa da nam se svi u Banjanima smeju - kaže Mitar. - Pola njeni, pola moji roditelji, ljudski i pošteno. Svadba bila mnogo dobra, svirao Mirko Kodić. I kada se završilo, nama u kovertama oko 10.000 evra, o poklonima da ne pričam. Kasnije, kada sam se ponovo ženio, roditelji nisu hteli više da plaćaju. Digli ruke od mene, kažu - brukam ih.
 
Prosečna svadba u Srbiji, sa oko 150 zvanica, košta između 5.000 i 6.000 evra. Evo i kako: venčanice za iznajmljivanje 400 evra, muško odelo ima za 150 evra, orkestar od 300 evra, trubači oko 50 evra po satu... Zakup svečane sale od 500 evra, plus meni od 15 do 60 evra. A gde su torta, fotograf ili kamerman, bidermajeri, limuzine, i još mnogo, mnogo sitnica, neočekivanih troškova...
 
Kad se sve sabere - skupo!
 
- Prva greška koju sam napravila jeste što sam želela malo venčanje misleći da ću time uštedeti novac - jada se Beograđanka Ivana Rakić. - Pozvali smo pedesetak ljudi, a dva meseca pred svadbu već je počelo pitanje proširenja spiska. Na kraju su mnogi stariji u porodici bili uvređeni jer nisu bili pozvani. Da bismo izbegli skandal, one koji nisu bili na venčanju pozvali smo u restoran da dolaze na smenu, što je bila druga greška. I tako su se ređali gotovo svakog vikenda nekoliko meseci. To je koštalo i živaca, i vremena, i para. 
 
Muzičari obožavaju svadbe
 
 Zna se ko najviše voli svadbu - muzičari. Iako se žale da sve manje imaju posla, honorare kriju kao zmija noge, jer neukusno je pričati o parama, ali im se tarife makar nezvanično znaju. Tako estradni umetnici, između pauza “tamburanja” kod gazda Pere u Gelzenkirhenu, Nirnbergu i Štutgartu, venčanja odrađuju za 7.000 evra. Mlađe generacije pevaju za od 1.500 do 3.000 evra, a dešava se i da najveće zvezde zapevaju na venčanju bez nadoknade, onako, za dušu. Da hoće da naplate, mladence bi to koštalo kao stan u Beogradu. Mada su to ranije mnogi izbegavali, pevači danas rado hrle na romske svadbe jer od bakšiša mogu da zarade i duplo u odnosu na dogovoreno.
 
Rodbina
 
Administratori jednog šaljivog domaćeg sajta u nekoliko koraka savetuju budućim bračnim parovima kako da zarade na svadbi. Muzika da je jeftina, kum da je bogat - savetuje se mladoženji kako da bira. Što više rodbine, to bolje. Jer se, svima je poznato, rodbina uvek takmiči ko će skuplji poklon da donese ili više para u kovertu da natrpa. Ipak, oni upozoravaju da je sa poklonima uvek rulet i da je najbolje suptilno gostima staviti do znanja da je interes mladenaca – koverat.
 
Izvor: Večernje novosti