Istraživanja tržišta
11.09.2014.

Koliko košta srpska svadba?

1. Na prvom mestu venčanica, cipele i odelo
 
Današnje mlade imaju tu sreću da ne moraju da se presvlače po nekoliko puta kako se nekada to praktikovalo. Dovoljna je jedna i to iznajmljena venčanica koja će poslužiti kako za crkveno tako i za opštinsko venčanje. Za iznos od 120 evra može se iznajmiti venčanica. Iznajmljivanje venčanica u Srbiji kreće se od 100 do 1000 evra. U ovu cenu uračunati su i svi propratni detalji od vela, dijademe, tašnice, do bolera ili neke bundice.
 
 
Šminka i frizura takođe su neizostavan ,,detalj’’ svake buduće mlade. Za make up uoči venčanja treba izdvojiti od 30 do 100 evra, dok za frizuru od 50 do 150 evra. A, gde su cipele?! Cipele moraju da budu prvenstveno glamurozne sa što većom potpeticom, ali istovremeno i udobne. Cipele se mogu kupiti po ceni od minimum 50 evra. Obrni-okreni minimalan iznos koji svaka buduća mlada mlada treba da izdvoji za svoj najlepši dan je 230 evra.
 
Mladoženje ne moraju da izdvoje 50 evra za frizuru, ali zato moraju da plate odelo minimum 100 evra, košulju bar 50 evra, kravatu malo bolju i lepšu od 20 evra i cipele za minimum 80 evra. Kaiš kao modni detalj može da se nađe i za manje novca, ali ukoliko želite da bude iole pristojan, morate ga platiti 40 evra. Ukupan najniži trošak budućim mladoženjama može da iznosi do 240 evra. Ukoliko je izbor odelo nekog skupljeg brenda, za njega se mora izdvojiti najmanje 400 evra.
 
2. Burme i vereničko prstenje 
 
Bez vereničkog prstena se možda i može, ali bez burme nikako. Cene burmi u Srbiji kreću se od 50 do 500 evra. U zavisnosti od boje zlata (belo, žuto, crveno) i u zavinosti od dragog kamenja zavisi cena venčanog nakita. Ako se uzima prosek, za 300 evra mogu se kupiti dve
sasvim pristojne burme.
 
3. Pozivnice
 
Pozivnice su jednako važne mladencima i one su te koje na neki način oslikavaju stil i karakter budućih supružnika. Treba ih pažljivo birati. One se kreću od 25 do 125 evra, pa ko koliko može.
 
4. Restoran - sala za venčanje
 
Izbor restorana je jako bitan. On se uglavnom traži po broju svatova. Da li će raspored stolova biti po feng šuiju, ili po ustaljenoj srpskoj postavi (mladenci na čelu sale) to je već manje bitno. Cena je takođe važna, i prosečna cena po meniju u beogradskim restoranima se kreće od 25 do 35 evra po osobi. Jelovnik i karta pića takođe diktiraju cenu pa tu imate mogućnost dogovora kod ljubaznih ugostitelja. Ukoliko imate 150 zvanica po srednjoj ceni od 25 evra za restoran morate izdvojiti budžet od 3750 evra. Dekoracije i cvetni aranžmani se dodatno naplaćuju.
 
5. Kićenje i slikanje
 
Cvetići za kićenje koštaju između 5 i 50 dinara, dok su mašne za automobile nešto skuplje i mogu se kupiti za 20 dinara po komadu.
Fotografije i video snimak. U većini slučajeva, fotografi mladencima naplaćuju 80 dinara po fotografiji, a vašim gostima će uspomenu u obliku slike naplatiti nešto više – 120 dinara. Cena snimanja je znatno skuplja. Ona zavisi isključivo od vaših želja i dužine materijala. Kako se dogovorite sa snimateljem. Može da košta od 100 do 400 evra.
 
 
6. Muzika
 
Muzika je posle venčanice najbitniji element svakog venčanja. Atmosfera i utisak sa venčanja isključivo zavise od muzike, tako da tu ne smete da štedite. Manje poznati bendovi koštaju od 500 do 1000 evra, a ukoliko želite poznatu muzičku grupu, moraćete da izdvojite još toliko
(oko 2000 evra).
 
 
7. Torta
 
Torta se svakako ostavlja za kraj, ali kako se u Srbiji prave svadbe sa najmanje 150 zvanica, a po gostu se računa 100g svadbenog kolača, torta mora da bude teška bar 15kg. Najjeftinije je da vam napravi neka vrsna (ilegalna) poslastičarka, i kod nje ćete proći za samo 400 dinara po kilogramu. Ukoliko želite tortu od renomiranog poslastičara, moraćete da izdvojite bar 1.500 dinara/kg.
 
 
Dragi mladenci, ukoliko ste napravili zbir cena svih potrebnih stvari za venčanje, niste se mnogo obradovali, to je sigurno, ali gledajte to sa vedrije strane. više od pola ćete sigurno dobiti u svadbenim ,,kovertama’’ a za ostatak ne brinite. to je samo deo požrtvovanja i troškova za lepu bračnu oazu u koju ćete uploviti. I ne zaboravite potrebnu dokumentaciju (izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo i ličnu kartu), kao ni 5000 dinara za matičara koji će vas venčati u “vašem” restoranu. Za crkveno venčanje treba izdvojiti oko 3000 dinara.
 
Izvor: Vencanje Magazin.com