Saveti za dobru kupovinu
10.09.2014.

Koliko košta svadba u Beogradu?

Zakup restorana, iznajmljivanje ili kupovinu venčanice, burme,dekoracija, odelo za mladoženju, obuća, štampanje pozivnica, iznajmljivanje dobre muzike, matičar,fotograf, frizer i šminker- sve to i te kako košta!
 
Najskuplja stavka svadbeng  budžeta je – restoran. Cene se kreću  od 20  evra pa do 75 evra po osobi. Prosečna cena je između 30 i 35 evra.  Pojedini restorani  za svadbe kao poklon mladencima daruju svadbenu tortu, i apartman za mladence za prvu bračnu noć.
 
Restoran treba rezervisati 6 do 9 meseci unapred. Cene zavise od menija i propratnih usluga. Jeftinija varijanta je  iznajmljivanje prostora u restoranu a na mladencima je da obezbede hranu i piće. Ova varijanta jeste povoljnija ali je preporuka da je najbolje da  ovu opciju  izbegnete i prepustite osoblju restorana da svoj posao odradi profesionalno. Pre donošenja odluke kom restoranu ukazati poverenje  dobro se raspitajte šta je sve uključeno u ponudu, i sve detalje  precizirajte  u ugovoru sa restoranom. Danas se organizuju malo drugačije modernije svadbe a sve više mladenaca se odlučuje za švedski sto.
 
Ukoliko iznajmljujete venčanicu ,morate je rezervisati nekoliko meseci unapred. Izbor je veliki a cene se kreću od 250 do 1000 eura, mada ima i skupljih.
 
Ukoliko se odlučite de se u opštini “zakunete” na večnu vernost  taksa je 500 dinara dok varijanta dolaska matičara u restoran podrazumeva  cenu u iznosu oko 70 evra. Veliki broj mladenaca se odlučuje da  sudbonosno da izgovori  i pred bogom. Tarifa za crkveno venčanje je od 50-100 evra.
 
Cena burmi se kreće od 150 do 500 evra, naravno bez brilijanata i dijamanata.  Dekoracija sale, cvetna dekoracija, mogu koštati od 200 pa do 1000 evra. Cena dekoracije zavisi od broja stolova koji se dekorišu, izbora cveća, količine cveća, dodatnih stavki.
 
Štampanje pozivnica takođe ulaze u troškove svadbenog budžet, a cena je od 0.20 do 2.00 evra po komadu.
 
Izbor muzika je najbitniji za štimung na svadbi. Ukoliko odaberete dobar  bend, vaši gosti će se sjajno provesti, a sa njima naravno i Vi. Muziku za svadbe  potrebno je rezervisati  od 6 – 9 meseci ranije, a cena se kreće u rasponu od 600 do 1800 evra.
 
Fotografi i snimatelji su obavezni i  njihove tarife se utvrđuje brojem gostiju, specijalnim ponudama mladencima, ali budite sigurni da i za njih morate izdvojiti  par stotina evra.
 
Kad sve ovo saberete, od kalkulacije može da vam se zavrti u glavi. Odredite budžet, pa krenite u realizaciju. Da ne bi ulazili u rizik da potrošite previše novca, dobro procenite želje i mogućnosti.
 
Izvor: www.restorantas.rs