Istraživanja tržišta
04.09.2014.

Greške koje žene prave s novcem

Američka stručnjakinja za upravljanje novcem Suzi Orman upozorava da to nije najmudrije rešenje. Ona savetuje svim ženama da preuzmu brigu o svom novcu, jer je to od suštinskog značaja za njihovu budućnost i sposobnost da brinu o onima koje vole.
 
Knjige Suzi Orman sadrže praktične savete - kako da se izvučete iz debelog minusa, kako da reorganizujete plan za odlazak u penziju i kako da živite u okvirima vlastitih finansijskih mogućnosti.
 
Deset najuobičajenijih grešaka koje žene prave:
 
1. Ne slušate šta vam govori intuicija
Ovo je jedna od najopasnijih grešaka. Vaša potreba da tetošite i štitite druge, nadjačava potrebu da zaštitite sebe i vi donosite važne finansijske odluke zavisno od njihovih osećanja. Ako, recimo, neko od vas zatraži veću sumu novca na pozajmicu, vi u sebi mislite da ne treba da pozajmite niti obećate novac, a ipak pristajete da to učinite.
 
Ako to prečesto budete raditi, ista osoba će vam se ponovo obratiti, što se sigurno neće povoljno odraziti na vaš budžet.
 
2. Uplaćujte u penzioni fond
Ako nemate dovoljno novca da uplaćujete i u privatni penzioni fond i da štedite za detetovu školarinu, izaberite ovo prvo. Zašto? Zato da kasnije ne biste pali deci na teret.
 
3. Prepuštate porodične finansije suprugu
Ne verujte slepo u dobre namere i finansijske veštine svog supruga. Uključite se u upravljanje porodičnim budžetom. Tako ćete na vreme sprečiti neprijatna iznenađenja u slučaju razvoda ili smrti supruga.
 
4. Prodajete svoj rad ispod cene
Možda imate vlastiti biznis i ne povećavate cene, iako vam troškovi rastu. Možda ih nedovoljno povećavate, uprkos rastu kompanije i vašem ličnom doprinosu. Ili, pak, odobravate klijentima popust za vaše usluge.
 
Ako radite bilo šta od ovoga, prodajete sebe ispod cene. Adekvatno vrednujte sebe, savetuje Suzi Orman, pa će vas klijenti adekvatno plaćati.
 
5. Ne umete da odbijete
Zaposleni ste, vodite brigu o porodici, pa ipak pristajete da radite besplatno kad god vas pitaju.
 
Danas, kada žene čine polovinu ukupne radne snage, nemate toliko vremena kao što su imale vaše majke. Besplatne usluge su za svaku pohvalu, ali nemojte preterivati.