Saveti za dobru kupovinu
04.09.2014.

Zbog kupovine ovih stvari nikada ne podižite kredit!

Upravljanje finansijama može zahtevati mnogo discipline. Treba da naučite da čekate ili da spustite očekivanja, što će vam nesumnjivo uštedeti novac, a verovatno i mnoge glavobolje na duge staze.
 
Nikada ne treba posuđivati novac za kupovinu sledećih stvari:
 
1. Brod
 
 
Zaduživanje za brod može značajno povećati iznos - pogotovo nakon što dodate troškove registracije, osiguranja, spremanja i porinuća broda.
Postoji mnogo opcija koje vas mogu odgovoriti od zaduživanja kako biste kupili brod. Ako vam čekanje dok ne skupite dovoljno novca za kupovinu istog ne zvuči dovoljno privlačno, onda radije kupite polovni brod, ili ga kupite zajedno sa prijateljima, ili ga iznajmite. Iako vam se ove opcije ne čine uzbudljivima kao kad biste kupili novo plovilo, sigurno će vam uštedeti dovoljno novca tokom vremena, piše Business Insider.
 
2. Venčanje
 
 
Sve je češća pojava da se podiže kredit kako bi se platila ekstravagantna venčanja. Ako razmislite o tome, međutim, najgori način da počnete svoj bračni život je uz planinu duga. A poslednje što vam treba je početak bračnog života s velikim dugom nad glavom. Pronađite kreativne načine za smanjenje troškova vašeg venčanja i radije iskoristite kredit za kupovinu kuće. Dvadeset godina kasnije verovatno ćete biti zahvalni sami sebi što ste uložili u budućnost, a ne u show koji traje jednu noć.
 
3. Verenički prsten
 
 
Još gore od zaduživanja za venčanje je zaduživanje za verenički prsten! Ako će se vaša partnerka udati za vas samo zbog toga što prsten košta 10.000 dolara, možda je bolje da razmislite je li ona prava devojka za vas. Ljubav ne bi trebalo da ima nalepnicu s cenom.
 
4. Odmor
 
 
Potreba da sa porodicom uživate u letu se može učiniti primamljivim za podizanje kredita za taj 'savršeni' odmor. Međutim, to je vrlo loša finansijska odluka. Umesto zaduživanja za odmor ovog leta, radije počnite da štedite za sledeću godinu.
 
5. Nameštaj ili kućni aparati
 
 
Nažalost, postoji mnogo prodavnica koje nude finansiranje za sve, od kauča do HDTV-a, veš mašina i sušilica. Iako zvuči primamljivo opremiti kuću ili stan u kratkom roku uz pomoć kredita, na kraju će vas to verojatno dovesti u lošiju financijsku situaciju.
 
Izvor: 24sata