Saveti za dobru kupovinu
26.08.2014.

Vrtovi koji mame uzdahe

Moneov vrt
 
Kada se 1883. godine nastanio u malenom Živerniju, Klod Mone, slavni francuski impresionista, verovatno nije ni slutio da će svet opčiniti ne samo svojim slikama, nego i čuvenom, živopisnom cvetnom paletom u prekrasnoj bašti koju je ovde podigao. Vrt je podeljen na dva dela. Jedan se nalazi ispred kuće i karakteriše ga dubina, simetrija i raznovrsnost boja. Od cveća su najzastupljeniji irisi, narcisi, božuri, suncokreti, ruže i livadsko cveće. Na prelazu vrta nalazi se drvo paulovinija i grmovi lavande u kombinaciji sa narandžastim azalejama. Drugi deo krasi asimetrija, jezerce sa ribama, japanski most sa visterijom, žalosne vrbe i bambusi.
 
Claud Monet
 
Vrt Ninfa
 
Udaljen svega 70 km od Rima, Vrt Ninfa koji se prostire na površini od 105 hektara, sigurno je jedan od najromantičnijih na svetu. Krasi ga 1.300 različitih biljaka, uključujući i retke vrste iz Brazila, Irana i Severne Afrike. Osnovala ga je Engleskinja Ejda Vilbraham, dok je Kaetani, muzičar i štićenik mađarskog kompozitora Franca Lista, osmislio potočiće i vodopade, stvorivši tako božanstvene melodije bašte. Kaetanijeva supruga, Margerit Čapin obogatila je baštu ružama, irisima, petunijama i bambusima. Banane, američki ljiljani i japanski javor takođe se mogu videti pored ruža koje su obgrlile 21 metar visok čempres. Vrt je od aprila do novembra prepun cveća. Ako ste u mogućnosti, obavezno ga posetite.
 
 
Izvor: Novosti.rs
 
Kuda u kupovinu preporuka: Ne morate ići van zemlje da biste u živali u čarobnim predelima fantastično uređenih vrtova i predivnom, mirisnom cveću. Delić takve atmosfere možete napraviti i u vašoj bašti ili čak na vašoj terasi. Potrebno je samo par saksija, džak zemlje i sezonsko cveće. Same sadnice nisu toliko skupe (na pijacama se cene kreću od 15 din do 300 din za sadnicu), a cveće će vam cvetati cele godine uz redovno zalivanje. Idealno cveće za sađenje u avgustu su predivne kale, a možete rasaditi dvogodišnju biljku dan i noć. Septembar je idealno vreme za sađenje: ljiljana, visibabe, carske krune… U septembru i oktobru možete saditi: krokus, lale, zumbul, narcis, preslicu, mrazovac, iksiju... Zalivajte redovno vaše biljke a one će vam uzvratiti svojom lepotom i mirisom. Preporučujemo da koristite Magično crevo za zalivanje sa prskalicom, koja neće oštetiti biljke. Ovo crevo je sada na popustu 50%, a dostupno je u 3 dužine: 7,5m, 15m i 22,5m. Poručite odmah na tel: 011/655-8-655. Ograničen broj!