Zanimljivosti
17.08.2014.

Budućnost je stigla: U kineskom restoranu kelneri roboti, a kuvari androidi!

Ovaj mali lokal, koji je otvoren prošle sedmice u Kunšanu, u provinciji Đijangsu, nudi regionalne specijalitete, ali usluga nema ništa sa tradicijom, na protiv.
 
Dva robota dočekuju goste na vratima restorana sa nekoliko reči dobrodošlice, dok četiri mala androida prinose supe, pirinač i druga jela na poslužavnicima.
 
"Ćerka mi je tražila da joj napravim robota jer mrzi kućne poslove", objasnio je za AFP vlasnik restorana Song Jugang, dodajući da mu je to dalo ideju da "zaposli" androide i u svom lokalu.
 
U kuhinji rade dva poveća plava robota sa crvenim, treptećim lampama umesto očiju. Jedan je zadužen za pržena jela, dok drugi priprema raviole i druge punjenje specijalitete.
 
Deo osoblja restorana čine ljudi čiji je zadatak da odlaze u nabavku i pripremaju sofisticiranija jela.
 
Song je za lokalni list Sjandaj Kuaibao rekao da ga je svaki robot koštao oko 40.000 juana (4.860 evra), koliko otprilike iznosi godšnja plata radnika od krvi i mesa.
 
"Roboti razumeju četrdesetak rečenica i naredbi iz svakodnevnog života. Nikada se ne razboljevaju, ne traže godišnji odmor, ni slobodne dane", zadovoljno ističe vlasnik restorana.
 
Dovoljno ih je puniti strujom tokom dva sata da bi efektivno radili pet sati. 
Ovaj futuristički restoran nije prvi ove vrste u Kini. U Harbinu, na severoistoku Kine, jedan sličan ugostiteljski lokal otvoren je 2012.
 
Cena radne snage je poslednjih godina u Kini znatno porasla, te su mnoge kompanije bile podstaknute da ubrzaju automatizaciju svojih proizvodnih pogona.
 
Kina je koliko prošle godine premašila Japan kao zemlja sa najviše industrijskih robota.
 
U svakom slučaju, u Kunšanu, Songovi klijenti su oduševljeni novim iskustvom dostojnim naučnofantastičnih filmova.
 
Roboti se kreću u pravoj liniji među stolovima, a kada naiđu na prepreku ljubazno se izvinjavaju.
 
"Dosad nikada nisam videla robota da poslužuje hranu. Jako sam iznenađena", prokomentarisala je devetogodišnja Juan Juan u susretu sa sivim androidom njene visine.
 
Izvor: Blic/Tanjug/Na dlanu