Istraživanja tržišta
01.08.2014.

Povlastice i popusti za studente

Ipak, za ostvarivanje najvećeg broja popusta neophodno je da imaš studentsku čip karticu koju možeš da dobiješ u studentskom centru u gradu u kojem studiraš. Povlašćenu pretplatnu kartu za gradski prevoz u svim univerzitetskim gradovima izdaju preduzeća koja obavljaju taj prevoz.
 
Postoje i drugi popusti i kartice za studente. Neki su opisani u ovom tekstu, a o ostalima je najbolje da se raspitaš kod kolega i u studentskim organizacijama.
 
Studentska čip kartica
 
Za korišćenje usluga studentskih centara (smeštaj u studentskim domovima i ishrana u studentskim restoranima) neophodna je studentska čip kartica. Ona služi za identifikaciju pri ulasku u sve objekte studentskih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Boru i Kosovskoj Mitrovici. Pomoću ove kartice moguće je plaćati stanarinu u studentskom domu, obroke u studentskim restoranima i ostale usluge studentskih centara. Uz to, kartica služi kao elektronski zdravstveni karton na Studentskoj poliklinici u Beogradu i kao zvanična identifikacija na Pravnom i Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta.
 
Ova kartica, u stvari, objedinjuje u sebi i međunarodne omladinske, odnosno studentske kartice EURO<26 i ISIC i zato se naziva EURO<26 ISIC studentska čip kartica.
 
Kartice ISIC i EURO<26
 
Međunarodna studentska identifikaciona kartica ISIC u 110 zemalja predstavlja zvaničan dokument, to jest, potvrdu da je osoba student, i omogućava niz popusta u tim zemljama. I kartica EURO<26 (samo za mlađe od 30 godina) omogućava niz popusta u velikom broju evropskih zemalja.
 
Kakvi su ti sve popusti dostupni na osnovu ovih kartica i gde, možeš da proveriš na sajtovima ovih organizacija (www.euro26.org i www.isic.org). Popusti se odnose na železnički i autobuski prevoz, smeštaj u hotelima i hostelima, račune u restoranima i kafeima, ulaznice za muzeje i pozorišta i još mnogo toga.
 
Kartice ISIC i EURO<26 možeš izvaditi i nezavisno od studentske čip kartice, a ovu drugu čak i nezavisno od toga da li si student ili ne.
 
Železnički prevoz
 
Pomoću studentske čip kartice možeš po znatno nižoj ceni od redovne da kupiš povlastice „Železnica Srbije“ SRB PLUS (za unutrašnji saobraćaj) i RAIL PLUS (za unutrašnji i međunarodni saobraćaj), koje omogućavaju popuste od 25 do 30 odsto.
 
Autobuski međugradski prevoz
 
Neki prevoznici daju popust samo uz pokazivanje indeksa, dok neki daju popust samo vlasnicima studentskih kartica (EURO<26, ETC, ISIC i sl.). Visina popusta razlikuje se zavisno od prevoznika i relacije.
 
Treba se raspitati kod konkretnog prevoznika da li daje popust, kao i da li se karte s popustom kupuju u autobusu ili na stanici.
 
Gradski prevoz
 
Beograd: Povlasticu za gradski prevoz mogu da dobiju studenti koji se školuju u Beogradu ili studiraju u nekom drugom gradu, ali žive u Beogradu. Povlasticu, koja omogućava kupovinu mesečne markice za prevoz koja košta upola manje od pune cene, mogu da dobiju studenti fakulteta mlađi od 30 godina i studenti visokih škola strukovnih studija mlađi od 26 godina.
 
Novi Sad: Ako hoće da izvadi pretplatnu kartu, student ne sme biti stariji od 27 godina, a osim mesečne markice moguće je kupiti i godišnju kartu.
 
Niš: Studentsku legitimaciju za prevoz mogu da dobiju studenti mlađi od 26 godina koji imaju prijavljeno prebivalište u Nišu i raseljeni s Kosova i Metohije koji su tamo prijavili boravište.
 
Kragujevac: Nema starosnih ograničenja, niti ograničenja kad je reč o prebivalištu, pod uslovom da doneseš potvrdu da si student.
 
U svim gradovima potrebno je da doneseš fotokopiju lične karte (original na uvid), jednu fotografiju (dimenzije se razlikuju od grada do grada) i popunjen zahtev za izdavanje pretplatne karte. U Novom Sadu traže da zahtev bude overen na fakultetu, u Nišu i Kragujevcu da priložiš potvrdu da si student, a u Beogradu može i jedno i drugo.
 
 
Izvor: www.upravusi.rs