Saveti za dobru kupovinu
23.07.2014.

Kuhinjske sprave za mršavljenje!

Da biste to ostvarili, neophodna vam je odgovarajuća oprema. Na osnovu preporuka iskusnih kuvara i kuvarica, ali i veštih domaćina i domaćica, ovi aparati, alati i posude preko su vam potrebni. 
 
1.Tiganj od livenog gvožđa 
 
Posuđe od ovog materijala ponovo je postalo traženo, naročito nakon najnovijih naučnih dokaza o kancerogenom dejstvu teflon sudova. Hrana se neće lepiti za gvozdeni tiganj ako dno premažete malom količinom ulja (toliko da popuni sitne pore u površini metala). Nakon kuvanja, očistite tiganj kuhinjskim papirnim ubrusom. Ukoliko su se, i nakon toga, zadržali ostaci hrane na dnu tiganja, operite ga mekim sunđerom ispod mlaza tople vode (ako je tiganj vruć, hladna voda može da ga ošteti).
 
Trik za zdravu ishranu: Tiganji od livenog gvožđa brže se i ravnomernije zagrevaju od posuđa napravljenog od ostalih materijala zbog čega se u njima meso savršeno peče, a povrće dobija hrskavu, “zlatnu” koricu. Ova vrsta posuđa takođe je idealna za pripremu jela u rerni.
 
2. Mini-rende 
 
Praktičnije je od klasičnog kuhinjskog pomagala ove vrste lakše se čisti i možete da rendate sir direktno na jelo. S obzirom na to da ima sitnije otvore, izrendaćete manje sira, ili čokolade, i tako ćete obogatiti ukus glavnog obroka, uz manje kalorija nego da sir rendate na krupnije rende, ili da ga seckate na kockice.
 
Trik za zdravu ishranu: Sitno rende idealno je za rendanje korice limuna ili pomorandže u slana jela i poslastice. 
 
3. Posuda za kuvanje na pari
 
Ovaj način pripreme povrća, tipičan za kinesku kuhinju, najzdraviji je jer sprečava gubitak korisnih materija rastvorljivih u vodi (kao što su vitamin C i B). Osim toga, povrće skuvano na ovaj način zadržava ukus i čvrstinu. Na našem tržištu uglavnom se mogu nabaviti metalne posude za kuvanje na pari, za koje neki tvrde da povrću “daju” metalan ukus. Zato nabavite pravu kinesku posudu od bambusa u kojoj se povrće, pa i meso i riba, mogu skuvati na pari uz zadržavanje prirodnog ukusa.
 
Trik za zdravu ishranu: Ukoliko želite da skuvate zamrznuto povrće, nemojte ga odmrzavati pre nego što ga stavite u “stimer”. Naučnici su otkrili da povrće koje nije odleđeno pre kuvanja zadržava više vitamina C.
 
4. Hvataljke
 
Metalne hvataljke su nezamenljiv “alat” za grilovanje namirnica, što je jedan od najzdravijih načina pripremanja hrane. Tako možete da ispečete, osim mesa, i paprike, kukuruz, tikvice, patlidžan, crni luk… A hvataljke su vam neophodne zbog stavljanja, okretanja i skidanja hrane sa metalnih šipki postavljenih iznad vatre. Smisao zdravog kuvanja jeste u tome da meso i povrće sa grila nemaju ni trunku masnoće.
 
Trik za zdravu ishranu: U rerni nemate ugrađen gril? Stavite isečeno povrće u tepsiju i okrećite ga hvataljkama svakih 3 do 4 minuta. Takođe, možete staviti cele paprike, tikvice ili crni luk na rešetku u rerni, ali ispod morate postaviti tiganj u koji će se cediti povrće (u suprotnom ćete imati pune ruke posla sa pranjem rerne!).
 
5. Cediljka za limun  
 
Sok od svežeg limuna, ili pomorandže, odličan je dodatak marinadama za meso, zbog vitamina C i boljeg ukusa. Osim toga, sveže isceđen sok je, u odnosu na kupovni, bogatiji biljnim vlaknima, vitaminom C, koji gubi antioksidantska svojstva tokom industrijske prerade i usled držanja u frižideru. Preporučujemo da isprobate inovativni limun sprej set koji voće pretvara u sok. Ovaj gadžet omogućava da za tili čas iscedite sok od limuna i dodate ga u hranu.
 
Trik za zdravu ishranu: Dodajte malo sveže isceđenog soka od pomorandže (ili limuna) u preliv za salatu koji ste napravili kod kuće. Brzi recept: pomešajte 3/4 čaše soka od pomorandže, 1/4 čaše maslinovog ulja, vode, sirćeta i 1/3 kašičice bibera.
 
6. Ljuštilica za povrće i voće
Ovaj “portabl” nožić idealan je za brzo ljuštenje povrća zbog dvostrukog, pokretnog sečiva i drške koja savršeno leži u ruci. Zbog ovih osobina, nožićem lako možete da ljuštite povrće i voće različitih oblika i veličina.
 
 
Trik za zdravu ishranu: Sačuvajte ljuske od povrća i voća jer su ti delovi biljke bogati antioksidantima. Zbog boljeg ukusa i veće hranljive vrednosti, možete da dodate malo sitno isečenih ljuski jabuke u palačinke, kao i “rezanac” oljuštene kore limuna ili pomorandže u čaj.
 
7. Daska za seckanje hrane
 
Daska za seckanje namirnica, drvena ili plastična, jedna je od osnovnih stvari u kuhinji. Na njoj se obavlja najveći deo pripema za svaki obrok. Iako je izbor materijala za dasku isključivo stvar vaših preferencija, plastika može lakše da se očisti (naročito ako imate mašinu za pranje sudova). No, s druge strane, veliki majstori kuvanja obožavaju teške, drvene daske koje odražavaju duh starih vremena. Inače, drvene daske se peru sunđerom i deterdžentom za sudove i moraju odmah da se osuše. Ono što, ipak, treba da uradite jeste da kupite dve daske: jednu za sečenje povrća, a drugu za sečenje ribe i mesa. Na ovaj način izbeći ćete prenošenje bakterija sa namirnica koje će se kuvati ili peći (meso i riba) na namirnice koje se jedu sirove (povrće).
 
Trik za zdravu ishranu: Kupite novu dasku kada na staroj primetite duboke useke u kojima mogu da se zadrže bakterije. 
8. Kuhinjski dozer
Što su veće porcije, više ćete pojesti, bez obzira na to da li ste gladni ili ne. Zato je važno da vodite računa o veličini porcija. Najbolji način je da prilikom pripreme hranu odmeravate u kuhinjskom dozeru (plastična ili staklena menzura sa izgradiranim mernim jedinicama zapremine ili težine).
 
Trik za zdravu ishranu: Proverite da li je dozer precizno obeležen. To ćete najlakše učiniti ako u njega sipate dve čaše od 2,5 dcl i proverite da li voda doseže do crtice koja označava pola litra.
 
9. Tri vrste noža
Za pripremu (obradu) bilo koje vrste jela neophodne su vam tri vrste noža. Duži nož užeg sečiva služi za sečenje mesa i krupnijeg povrća i voća, kao i hleba. Kraći nož, šireg sečiva koristi se za ljuštenje povrća, voća i seckanje začinskog bilja. Kuvarski nož (poznat i kao mesarski ili francuski) omogućava sečenje mesa. 
 
 
Trik za zdravu ishranu: Isečene komade povrća i voća držite u frižideru i koristite ih kao zdravu užinu. Pre nego što počnete da sečete, proverite da li je nož dovoljno oštar. Ako ne zaseca s lakoćom breskvu ili paradajz, definitivno je vreme za oštrenje. Upotreba oštrog noža je bezbednija jer ne morate snažno da pritiskate tokom sečenja, što znači da postoji manje šanse da sečivo sklizne sa površine koju sečete i poseče vas. Osim noževa od nerđajućeg čelika, možete korisitit i keramičke noževe koje ne morate oštriti.
 
10. Posuđe od nerđajućeg čelika 
 
Posuđe od livenog gvožđa može da izvuče boju iz kiselih namirnica, kao što je paradajz. Zbog toga je potrebno da imate sud od nerđajućeg čelika u kojem ćete pripremati sos od paradajza (za testenine), kuvati ribu sa limunom i sotirati povrće. Prilikom izbora ovog posuđa vodite računa da to budu pliće šerpe i tiganji, jer će to omogućiti brže isparavanje tečnosti i brže zgušnjavanje hrane koju pripremate.
 
Trik za zdravu ishranu: Za spravljanje ukusnijeg i zdravijeg sosa ili preliva, upotrebite tečnost u kojoj je kuvano povrće ili riba. U šerpu prvo sipajte vodu u kojoj se kuvalo povrće ili meso, dodajte malo limunovog soka ili vinskog sirćeta i ostavite da ispari polovina tečnosti. Tek tada umešajte kašiku brašna, koje ste prethodno umutili u malo hladne vode (da biste izbegli stvaranje grudvica).
 
 
11. Mini-secko   
 
S obzirom na činjenicu da većina ljudi ne uzima dnevno preporučenu količinu voća i povrća (pet porcija), mini-secko je idealan da rešite ovaj problem. Na primer, isitnite kuvani brokoli u procesoru i umešajte ga u pire od krompira, ili usitnite papriku ili šargarepu i sipajte ih u čorbu ili đuveč. Takođe, ova sprava može da posluži i za pravljenje domaćeg kečapa, pesto sosa ili pirea od jabuka.
 
Trik za zdravu ishranu: Umesto prženja ribe ili piletine u dubokom ulja, isitnite meso u secku i ispecite ga kao mini-pljeskavice uz dodatak začina uz vrlo malo ulja.
 
12. Omiljeni Blender  
 
U ovom kuhinjskom aparatu brzo možete da napravite gusti, kremasti sos ili čorbu od različitog (kuvanog) povrća, ali bez dodavanja ulja, pavlake ili drugih vrsta masnoće.
 
Trik za zdravu ishranu: Da biste napravili ukusnu čorbu, prvo sortirajte (brzo prženje u tiganju u vrelom ulju) šargarepu, beli i crni luk sve dok ne omekšaju. Dodajte vodu i sočivo i kuvajte 40 minuta. Nakon toga, izmiksajte ove sastojke u blenderu u kremastu čorbu. Poslužite je toplu uz integralni hleb ili je zamrznite u posudi za jedan obrok.
 
 
 
Izvor: Lepota i zdravlje