Istraživanja tržišta
20.07.2014.

Na šta se u Srbiji troši prva plata?

Od anketiranih 1.700 ispitanika/ca, svaki treći učesnik/ca je od prve plate odlučio/la da kupi poklone za svoje najbliže i da časti prijatelje izlaskom ili večerom u nekom restoranu.
 
Takođe, četvrtina ispitanika/ca je svoju prvu platu vrlo rado potrošilo na dugo željeni odlazak u kupovinu. Žene najčešće kupuju garderobu, cipele, nakit, parfeme, šminku.
 
Ni muškarci ne zaostaju u trošenju prve zarade, iako novac troše na drugačije proizvode. Oni tako najčešće kupuju tehniku, pojačala, kompjutere, monitore, kućne bioskope, ali i konzole i igrice. 
 
Većina ispitanika/ca prvu platu odmah potroši, ali je pet odsto njih odlučilo da štedi, te su prvu platu "sklonili sa strane" ili uplatili na štednu knjižicu. 
 
Isti procenat ispitanika/ca odlučilo je da prvu platu uloži u dodatnu edukaciju, kurs stranog jezika ili nekog drugog zanata. 
 
Međutim, prva plata se najređe koristi za putovanje. Svega dva procenta učesnika istraživanja odluči da svoj prvi zarađen novac potroši tako što će uplatiti letovanje ili otputovati u neku stranu zemlju.
 
Izvor: TANJUG